Stedendriehoek

Schoonmaakteam zoekt nieuwe ZAPpers

APELDOORN – Zero Waste Apeldoorn is een burgerinitiatief dat zich toelegt op het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk en het voorkomen of verminderen van afval en verspilling. “Dit doen we door tips, tricks en informatie te delen via social media (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn) en via onze website www.zerowasteapeldoorn.com”, vertelt een woordvoerder.

“Bij een meer bewuste leefstijl hoort meer dan ‘alleen’ afvalvrij leven; daarom onderneemt/doet de Zero Waste Apeldoorn-werkgroep mee met een aantal initiatieven die met duurzaamheid, natuur & milieu, of (zwerf)afval te maken hebben. Zo is, onder andere, in januari 2019 een mooie samenwerking met de Gemeente Apeldoorn (Heel Apeldoorn Rein) ontstaan. Nu al drie jaar organiseert Zero Waste Apeldoorn allerlei zwerfafvalopruimacties in Apeldoorn, die door Heel Apeldoorn Rein worden gefaciliteerd. In dit bericht vindt men de Zero Waste Apeldoorn opruimactiesplanning en toelichting over de verschillende opruimacties voor het jaar 2022.”

Schoonwandeling
ZwerfAfval Pakkers (ZAPpers) zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor een schone leefomgeving, door zwerfafval aan te pakken op verschillende manieren: door in het bos of in de stad te gaan ‘schoonwandelen’, door te gaan ‘ploggen’ of door een straat te adopteren, alleen of met een groepje inwoners.

“U kunt zich op verschillende manieren als ZAPper inzetten. Zo is er de maandelijkse ‘schoonwandeling’ op tien locaties in Apeldoorn, iedere derde zaterdag van de maand. Voor elke locatie kunnen we 10 tot 15 vrijwilligers, oud en jong, van materialen voorzien waarmee het zwerfafval op een veilige manier kan worden verzameld in samenwerking met Heel Apeldoorn Rein. Om mee te doen met de maandelijkse schoonwandeling kunt u een mail sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com of u spontaan aanmelden bij het verzamelpunt van een van de opruimlocaties op een opruimdag.”

Ploggen
Ploggen is de nieuwste trend uit Scandinavië. “Kort gezegd komt het er op neer dat je hardlopen combineert met het oprapen van zwerfafval, zodat je niet alleen goed bezig bent voor je gezondheid, maar ook voor het milieu. Win-win dus. Dit ploggen doen we elke tweede zondag van de maand, van 10.00 tot 12.00 uur, elke keer op een andere locatie binnen of net buiten de bebouwde kom. Ploggen met het Apeldoorns Plogging Team is voor alle conditieniveaus geschikt: van beginner tot goed getrainde hardloper. Omdat we vaak voor plogging-routes binnen of net buiten de bebouwde kom kiezen, is de route meestal een kilometer of 4 tot 6 en de gemiddelde hardloopsnelheid na twee uur is zeer laag (3 kilometer per uur). Echter is het wel een complete workout met intervals, vele lunges/squats, en sjouwen met plogtassen in de hand. Sluit u aan bij onze whatsapp-groep voor meer informatie, door een mail te sturen naar zerowasteapeldoorn@gmail.com”

Zwerfafvalvrij Apeldoorn
Veel mensen ergeren zich aan zwerfafval en hondenpoep op straat. “We kunnen ons wel blijven ergeren, maar we kunnen ook in actie komen en de handen uit de mouwen steken. Onder de noemer ‘Adopteer je straat’ kunnen inwoners zich aanmelden via de mail (zerowasteapeldoorn@gmail.com of Rein@apeldoorn.nl) om een straat of (een deel van) een wijk te adopteren en die schoon en vrij te houden van zwerfafval, op uw gemak en wanneer het u uitkomt, alleen of in gezelschap van vrienden en/of buren. Sinds januari 20219 zijn er al tientallen straten geadopteerd. Meer dan tweehonderd inwoners hebben zich vrijwillig opgegeven om hun straat of buurt van zwerfafval schoon te houden. Check de kaart op onze website www.zerowasteapeldoorn.com en geef aan in welke straat (of park of wijk) ú aan de slag wilt gaan. In samenwerking met Heel Apeldoorn Rein ontvangt u binnen enkele dagen de benodigde spullen: afvalgrijper(s), hesjes en afvalzakjes om zwerfafval op te ruimen. Stuur een mail naar ons of rechtstreeks naar rein@apeldoorn.nl om de volle Apeldoorn Rein afvalzak te laten ophalen.”

Sigarettenpeuken
De voorbije jaren organiseerde de Zero Waste Apeldoorn-werkgroep, met behulp van Heel Apeldoorn Rein, een grote sigarettenpeuken-opruimactie in de binnenstad van Apeldoorn. Daarnaast deelden de vrijwilligers herbruikbare zakasbakjes en informatie-flyers uit om inwoners bewust te maken van de vervuiling veroorzaakt door sigarettenpeuken in het milieu en om rokers te helpen aan minder zwerfpeuken op straat. Ook dit jaar organiseert Zero Waste Apeldoorn weer een grote peuken-opruimactie in de binnenstad, tijdens de Landelijke PeukMeuk-dag. Voor meer informatie over deze opruimactie, stuur een mail naar: zerowasteapeldoorn@gmail.com