Stedendriehoek

Schilderij en tekening van het jaar

APELDOORN – Schilderij van het jaar is een unieke schilderwedstrijd voor kunstschilders uit Nederland en België, die dit jaar voor de vijfde keer gehouden wordt. Naast de, inmiddels traditionele, schilderwedstrijd is aan deze vijfde editie een extra wedstrijd toegevoegd: Tekening van het jaar 2016.

In totaal zijn 1182 schilderijen en 470 tekeningen ingezonden door respectievelijk 583 en 233 kunstenaars. Vanaf zondag 15 januari zijn in CODA de tien finalisten van zowel Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar te bewonderen. In het ACEC Gebouw, Roggestraat 44, kunnen bezoekers vanaf die datum de werken zien van twintig van de in totaal vijftig genomineerden voor beide categorieën.

 

Een vakjury heeft per categorie tien finalisten geselecteerd, waaruit op zaterdag14 januari in CODA, Vosselmanstraat 299, de winnaars bekendgemaakt worden van zowel de verkiezing Schilderij van het jaar als Tekening van het jaar. De juryleden hebben in hun dagelijks leven allen te maken met verschillende facetten van (hedendaagse) schilder- en tekenkunst. Onder hen zijn Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA Museum in Apeldoorn en Joop Daalmeijer, voorzitter van de Raad voor Cultuur en voorheen werkzaam als schrijvend journalist en presentator.

 

De in totaal twintig finalisten van beide wedstrijden zijn van 15 januari tot en met 26 februari in CODA te bewonderen. Naast ingezonden werk voor de wedstrijden is ook per finalist extra werk te zien. Een overzicht van werk van twintig genomineerden is in diezelfde periode in het nabijgelegen ACEC te zien. De toegang tot beide exposities is gratis.