Stedendriehoek

SAMEN055 OPENT LOCATIE IN NOORD

Woensdag 29 juni is de Samen055-locatie aan de Zilverschoon 4 officieel geopend. Wethouder Anja Prins onthulde samen met de buurt het buurtschilderij ter ere van deze gelegenheid.

De inwoners van Apeldoorn-Noord hebben nu een plek in hun eigen buurt waar zij terecht kunnen met vragen over geld, eenzaamheid en opvoeding. Maar ook een plek om samen met buurtbewoners creatief bezig te zijn of samen te eten.

Binnenlopen zonder afspraak
Tijdens de spreekuren kunt u het gebouw binnenlopen, zonder afspraak. U wordt ontvangen door een van de Samen055 gastvrouwen. Bij haar kunt u  terecht met uw zorgen of u de rekeningen nog wel kunt betalen, als het thuis even lastig loopt of wanneer u zich zorgen maakt over uw kinderen. De inloopspreekuren zijn op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en op donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Wilt u meer informatie over waarvoor u bij Samen055 terechtkan of waar de andere Samen055 zich bevinden, zie de website www.Samen055.nl.


Apeldoornse Jongerenraad: ‘We willen echt iets veranderen’

Dit voorjaar ging de Apeldoornse Jongerenraad z’n tweede seizoen in. Met ruim vijftig leden van veertien scholen is het de grootste – en misschien wel meest diverse – jongerenraad van Nederland. Twee jongeren vertellen.

Jongerenraadslid Pathu van Telgen

Jongerenraadslid Bas Janssen

Ze zit vanaf dag één bij de Jongerenraad: de 19-jarige Pathu van Telgen, vanaf september hbo-student International Business. “Mijn vader zag een oproepje in de krant. Ik had nog nooit van de Jongerenraad gehoord, maar het sprak me meteen aan. Ik denk graag mee over dingen. In de raad leer je over allerlei onderwerpen en hoor je veel verschillende meningen. En jongeren zitten er echt om iets te veranderen.”

Stem laten horen
De leden van de raad laten op allerlei plekken hun stem horen. Raadslid Bas Janssen (17) – na de zomer begint hij aan de hbo-Politieopleiding – vertelt: “Je hebt centrale bijeenkomsten, maar ook kleinere themasessies, werkbezoeken en informele activiteiten. We gaan echt met elkaar in gesprek: wat vinden we ergens van, welke ideeën hebben we voor Apeldoorn? Zelf vraag ik bijvoorbeeld aandacht voor goede uitgaansplekken.”

Advies aan college
Ze vinden het mooi om te zien dat de mening van de Jongerenraad serieus genomen wordt. Bas vertelt hoe ze meedachten over het opknappen van een basketbalveld.

En Pathu noemt het 10-puntenplan: een advies van de Jongerenraad aan het college. “Een van de punten is veiligheid. Jeugdcriminaliteit is bijvoorbeeld echt een issue in Apeldoorn. Daar moeten we meer mee doen.”

Om op de hoogte te blijven van wat de jongerenraad allemaal doet kunt u ze volgen op hun Instagram account: @jongerenraadapeldoorn.


Opening pumptrack Zuidbroek

Op zaterdag 9 juli om 16.00 uur wordt de eerste pumtrack in Apeldoorn geopend. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. De baan ligt in de wijk Zuidbroek, op de groenstrook tussen de volkstuinenvereniging en tennisvereniging De Sprenkelaar. Er is een feestelijke opening door wethouder Wim Willems en kinderburgemeester Lian Schreur en er vindt een demo plaats van een rolstoelatleet (een WCMX’er).

Een pumptrack is een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Het circuit heeft verschillende bulten en kombochten die elkaar ritmisch opvolgen. Daardoor is het geschikt voor een grote doelgroep: crossfietsen (BMX), mountainbikes, stepjes, loopfietsen, inline skates, skateboards en rolstoelen. De pumptrack voldoet aan alle veiligheidseisen voor speelvoorzieningen. De baan is gemaakt door The Pump Factory, een bedrijf gespecialiseerd in het aanleggen van skatebanen.

Tijdens de opening laten professionele skateboarders en een rolstoelatleet, een zogenaamde WCMX’er, zien wat je zoal op een pumptrack kunt doen. Zij zullen ook instructies geven. Kinderen kunnen gratis BMX fietsen, skateboards en helmen lenen om de baan uit te proberen. Iedereen is van harte welkom.

Meer informatie
Meer informatie over Pumptrack Zuidbroek vindt u op www.apeldoorn.nl/skatebaanzuid


Fietsers gezocht voor testen Doortraproutes

De Fietsersbond is op zoek naar oudere fietsers om een nieuwe Doortraproute te testen in de gemeente Apeldoorn. De Doortraproutes zijn bedacht door de Fietsersbond om de oudere fietser langer veilig te laten fietsen.

De routes zijn fietsrondjes van 20 tot 25 kilometer, mooi, groen, over redelijk ruime paden, met weinig obstakels en over relatief veilige wegen en kruispunten. Om te weten of fietsers de route als aantrekkelijk en veilig ervaren, vraagt de Fietsersbond senioren om de route te fietsen en er hun mening over te geven.

Aanmelden
Van 21 tot en met 23 juli kunt u de route fietsen. Dat kan alleen of met uw familie, vrienden of bijvoorbeeld uw fietsclub. U kunt zich aanmelden bij de Fietsersbond via de website www.fietsersbond.nl/testfietsen. Onder de testfietsers wordt er per route een cadeaubon van 20 euro verloot.


Groeiend onkruid

Doordat de temperaturen toenemen en het buiten nog redelijk vochtig is, is het ideaal ‘groei’ weer voor onkruid. Circulus is op dit moment hard bezig met het verwijderen van onkruid maar is nog niet overal geweest.

Circulus werkt volgens een vaste route en borstelen deze ronde twee keer. Dat betekent dat iedere straat in Apeldoorn twee maal wordt geborsteld. Een ronde duurt ongeveer acht tot negen weken en ze zijn vijf weken geleden begonnen met de eerste ronde. Dat betekent dat ze nog niet op alle plekken zijn geweest.

Onkruid op parkeerplaatsen
Op parkeerplaatsen waar auto’s geparkeerd staan wordt geen onkruid bestreden.  Het is namelijk onmogelijk om in iedere straat steeds te zorgen dat alle auto’s van de parkeerplaats af zijn. Circulus gaat ook niet terug naar de parkeerplaatsen, omdat de kans groot is dat er dan opnieuw een auto staat. Daarnaast is de kans op schade ook te groot om te borstelen naast of onder auto’s, doordat er met borstelen wel eens wat steentjes door de lucht kunnen vliegen.


Prik- en testlocatie verhuisd naar Zwitsalterrein

De vaste vaccinatie- en testlocatie van GGD Noord- en Oost-Gelderland in Apeldoorn, in de tent aan de Laan van het Omniversum is verhuisd naar het  Zwitsalterrein. U kunt u nu laten testen bij de locatie aan de Vlijtseweg 106. Deze locatie is open van maandag tot en met zondag tussen 8.30 uur en 16.00 uur. Let op: de vrije inloop stopt na 15.30 uur.


Eikenprocessierups gespot?

Als u een nest van eikenprocessierupsen ziet in een boom zonder witte stip kunt u een melding maken bij de gemeente. Deze melding maakt u via de website www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups.

De gemeente probeert de nesten zo snel mogelijk te verwijderen. Op de website www.apeldoorn.nl/eikenprocessierups kunt u ook zien welke bomen er al gemeld zijn.