Stedendriehoek

Samen sterk bij buurtcoöperatie

APELDOORN – Wat willen buurtbewoners? Dat is de belangrijkste vraag voor oprichter Mechelien Burghout en haar team van Zuid Doet Samen. “Wij zijn een burgerinitiatief”, vertelt Burghout. “Wij zijn er voor ondersteuning van de buurtbewoners.” Burghout heeft de buurtcoöperatie samen met Ton Kunneman opgericht om het omzien naar elkaar in de wijk te bevorderen. Buurthuis Ons Honk, aan Sperwerlaan 18, fungeert als ontmoetingsplek en is de uitvalsbasis voor de buurtassistenten die iedere dag in de wijk zijn om buurtbewoners te ondersteunen.

“In januari 2014 zijn we begonnen met buurtassistenten op te leiden en begin 2015 hebben we het buurthuis geopend”, vertelt Burghout. “Naast buurtassistenten, die ieder een eigen wijk ondersteunen, hebben we ook veel vrijwilligers.” Van maandag tot en met donderdag zijn er allerlei activiteiten in het buurthuis Ons Honk. Er is ook een aanbod met cursussen en workshops. Op vrijdag is er een cursus jobcoaching om mensen te begeleiden naar werk.

De vrijwilligers die bij Zuid Doet Samen helpen, hebben zelf de regie in handen. De resultaten van het project Samen Sterk zijn te zien in een reportage van zorgbelang Gelderland. Eenzaamheid is onder ouderen een serieus probleem. “Ik vind eenzaamheid een vervelend woord”, meent Burghout. “Veel ouderen verheugen zich op de dinsdagochtend, wanneer zij een kop koffie kunnen komen drinken en spelletjes kunnen doen met andere buurtbewoners.”

Voor het gevoel van ‘ik hoor er bij’ kun je voor 10 euro per jaar al lid worden van de buurtcoöperatie. Dit is een symbolisch bedrag. Hiervoor in de plaats sta je samen sterk, krijg je de nieuwsbrief thuisgestuurd en uitnodigingen voor allerlei activiteiten. Voor meer informatie, kijk op de website www.zuiddoetsamen.nl  of mail naar info@zuiddoetsamen.nl 

door Mandy Hendriks