Stedendriehoek

Samen over verkeer lezen en praten

Kinderen van Stichting Peuterspeelzalen Gemeente Apeldoorn (STPGA) krijgen het prentenboek ‘Fixie wil ook mee’ cadeau van de Gemeente Apeldoorn. Het boekje, dat is uitgebracht vanuit het project JONGleren in het verkeer, gaat over het hondje Fixie en zijn baasje Jip en is bedoeld om samen over het verkeer te lezen en te praten. Het boekje eindigt met een belofte. Als ouder en kind samen beloven het goede voorbeeld te geven, verdient het kind als beloning de gouden Jip-sticker.

Kinderen leren door te imiteren. Het goede voorbeeld geven is dus belangrijk. Maar niet alleen de voorbeeldfunctie van ouders is van belang, kinderen moeten vooral veel oefenen en onder begeleiding van hun ouders veel ervaring opdoen in het verkeer.

Het aantal ongelukken met kinderen is in vier jaar tijd met 18 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA. Van begin 2014 tot eind augustus 2017 waren meer dan 20.000 kinderen tussen de 4 en 18 jaar betrokken bij ongevallen. Van hen worden 9500 ook gezien als verkeersslachtoffer. De meeste ongevallen met kinderen vinden plaats op schooldagen. Rond scholen vonden de afgelopen drie jaar meer dan 10.000 ongevallen plaats. Negen op de tien scholen (88 procent) ervaren grote verkeersproblemen in de directe omgeving. Naast aanrijdingen gaat het om zaken als foutparkeren, te hard rijden en onoverzichtelijke verkeerssituaties. Om ongelukken met kinderen te voorkomen is het belangrijk om zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen, zodat kinderen dagelijks kunnen oefenen en de verkeersdruk rondom school en kinderopvang afneemt.