Stedendriehoek

Samen op weg naar een schone toekomst

De gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen zetten zich hiervoor in door samen te werken met ondernemers, het onderwijs en onderzoek. Cleantech Regio heeft als streven om in 2030 energieneutraal te zijn.

In Nieuwsblad Stedendriehoek verschijnt met enige regelmaat een column die om beurten wordt geschreven door Gert-Jan Hospers, Tanja Abbas en Harry Webers. 

Prof.dr. Gert-Jan Hospers, economisch geograaf aan de Universiteit Twente en bijzonder hoogleraar bij de afdeling Geografie, Planologie en Milieu van de Radboud Universiteit, is enthousiast over Cleantech Regio. “We horen in het nieuws veel over klimaatverandering, de opwarming van de aarde en duurzaamheid. Dat is belangrijk, maar het gaat erom dat er wat gebeurt in het hier en nu. Ik ben dan ook voorstander van een concrete aanpak. Werkt afvalscheiding wel of werkt het niet? Hoe kun je wijs met water omgaan? Ik werk ook veel in Denemarken en Duitsland, goede voorbeelden als het om duurzaamheid gaat. Wij moeten ons gedrag veranderen, iets dat het beste gaat aan de hand van concrete voorbeelden. Die kunnen de lezers van deze lokale krant dan ook zeker verwachten van mij en mijn collega-columnisten. Zo kunnen wij mensen bewuster maken, op een leuke manier en samen toewerken naar een duurzame toekomst.”

 

‘Meer met minder’ is de definitie van Cleantech, volgens Harry Webers. “Onder andere meer productie met minder middelen, dat is onze intentie.” Hij is al zijn hele leven geïnteresseerd in duurzaamheid. Hij gaat zich de komende tien jaar pro deo inzetten voor duurzaamheid. Harry benadrukt het belang van groots denken. “Het streven om in 2030 energieneutraal te zijn is ambitieus, maar er is nu dan ook daadkracht nodig. Daarvoor moeten we groots denken en daar naar handelen. Met zijn allen.”

 

Tanja Abbas is als inwoonster van Lochem betrokken bij Cleantech Regio. Zij is betrokken als het gaat om het werken aan een wereld die in balans is. “Ik woon nu 18 jaar in de natuur en de verhuizing vanuit de randstad hiernaartoe was destijds een bewuste keuze. Het is belangrijk bij jezelf te beginnen als het om duurzaamheid gaat. Ik ben veel lokaal en regionaal bezig op dit gebied en zal in mijn columns de lezers op een toegankelijke wijze kennis laten maken met hoe makkelijk het is om (te beginnen met) duurzaam te leven.