Stedendriehoek

Russisch Kozakkenkoor komt naar Grote Kerk

APELDOORN – Het Don KosakenChor Russland is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. De nieuwe tournee A Russian Serenade brengt de bezoeker in Russisch-romantische sferen. Zaterdag 17 december om 20.00 uur is het Kozakkenkoor te zien en beluisteren in de Grote Kerk aan de Loolaan in Apeldoorn.

De twintig professionele vocalisten zijn veelal verbonden aan de grote operahuizen in Rusland. De bezielende uitvoering van Liturgische gezangen en Volksliederen doet bij velen de harten sneller kloppen. De combinatie van de zang, begeleid door authentieke Russische volksinstrumenten, de kostuums, het decor en de interactie met het publiek staat garant voor een meeslepende muzikale ‘serenade’. Het zeskoppige Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’ bespeelt authentieke Russische volksinstrumenten.

In A Russian Serenade worden Russisch-orthodoxe gezangen en schitterende ballades afgewisseld met bekende en – in het Westen – nog onbekende liederen uit Rusland. Het koor en de instrumentalisten staan sinds 1993 onder de bezielende leiding van de Nederlandse dirigent Marcel Nicolajevich’ Verhoeff onderscheiden met de Rus Prix Award. Tot en met 18 december is het koor in Nederland in vele theaters en bijzondere andere locaties te zien.
In 1992 is het Don KosakenChor Russland opgericht in zijn spirituele bakermat de Russische Federatie nadat toenmalig president Jeltsin toestemming had gegeven om de Kozakken de status van keurkorps te verlenen. In 1997 vierde het koor zijn eerste lustrum en werd het de status ‘Legerkoor van het grote Donleger’ toegekend. In het jaar 2000 trad het koor op in het Witte huis te Moskou. Dit concert zorgde voor een spectaculaire doorbraak in Europa met overal uitverkochte zalen. Vele Europese televisiezenders deden verslag van dit bijzondere optreden waaronder NOS-Journaal RTL-Deutschland en RTL-Nederland. In juli 2001 maakte het Don KosakenChor Russland in Moskou een cd-opname en werden de eerste opnamen gemaakt voor een televisiespecial.

Alle leden van het Instrumental Soloists Ensemble ‘Philarmonia’ werken al meer dan 20 jaar samen met dirigent Marcel Verhoeff in het voormalige Moscow Festival Ensemble. Dit uitmuntende professionele gezelschap bestaat uit laureaten die met veel plezier en liefde voor hun vak samenspelen. Velen van hen doceren aan de meest vooraanstaande instituten te Moskou geven soloconcerten en worden zeer regelmatig gevraagd als solist bij de grote symfonieorkesten in Rusland. De leider van het ensemble Valery Elchik arrangeert en componeert. Met Marcel Verhoeff heeft hij speciale arrangementen gemaakt voor het koor. Het ensemble heeft in september 2009 opgetreden voor Patriarch Kyrill de Russische president Medvedev en Poetin.