Stedendriehoek

Ruiters met een beperking kunnen wat hulp gebruiken

De Stichting Paardrijden Gehandicapten (SPG) bestaat dit jaar veertig jaar. Ze is in 1981 opgericht door de Lionsclub, die vond dat mensen met een beperking ook de mogelijkheid moesten hebben om paard te kunnen rijden en te mennen. “We gaan dit jubileum uiteraard uitgebreid vieren, maar wanneer dat gaat gebeuren weten we nog niet”, vertelt Sonja van Harmelen.

“Het mennen is inmiddels gestopt, maar het paardrijden is er nog steeds. We zijn al vele jaren welkom op manege Pothoven, Broeklanderweg 91 in Beemte Broekland. Ook de SPG heeft last gehad van de coronatijd. De ruiters hebben lange tijd niet kunnen rijden vanwege alle maatregelen. De reden dat ze nog niet konden beginnen was dat ze binnen moesten kunnen rijden. Dat mocht lange tijd niet en dus was het wachten… Er is wel een buitenbak, maar deze ligt aan de weg en dat is te onrustig voor de ruiters.”

Hartverwarmend

Dat de ruiters het paardrijden enorm gemist hebben in het halfjaar dat de lessen stil hebben gelegen, was snel duidelijk. Het bestuur van de SPG kreeg regelmatig appjes, mailtjes en telefoontjes van ruiters, ouders en begeleiding. Van Harmelen: “Zeker als er weer een persconferentie was geweest, dan werd er van alle kanten gevraagd of we alweer konden beginnen. We hebben dat als hartverwarmend ervaren en waren verbaasd dat het paardrijden zo’n grote impact heeft op onze ruiters. Het doet veel meer met ze dan we ooit gedacht hadden.”

Vrijwilligers

Op 7 juni konden de eerste ruiters beginnen op de maandagavond. “Wat was het fantastisch om iedereen weer te zien en wat hadden ze ook elkaar gemist. Hele blije koppies, ietwat gespannen ook, want ja, hoe gaat het als je een halfjaar niet gereden hebt? Ze begonnen rustig aan, maar het vertrouwde gevoel was alweer snel terug. Ook de andere lessen beginnen weer. Sommige ruiters rijden zelfstandig, anderen met hulp van vrijwilligers. En daar hebben we momenteel helaas een tekort aan. Wie het leuk vindt om hierin bij te springen of meer informatie over de werkzaamheden wenst, kan contact met mij opnemen via e-mail: paardrijden@spgapeldoorn.nl