Stedendriehoek

Royaal wandelen door de natuur

De 67ste editie van de Cantharel Internationale 4Daagse Apeldoorn vindt plaats van dinsdag 12 tot en met vrijdag 15 juli. De Apeldoornse Vierdaagse, die geheel wordt georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers, kenmerkt zich behalve door de natuur, ook door de gezellige sfeer. Zowel bij de rustpunten langs de route als op het start- en finishterrein worden de deelnemers onthaald met een gevarieerd muziekprogramma.

Stichtingsvoorzitter Joop Achterkamp is dolblij dat het wandelevenement eindelijk weer kan doorgaan, na twee lange coronajaren. “Het bleek wel een hele toer om alles weer op te starten na zo’n lange onderbreking. Omdat er lang onzekerheid bestond over de coronamaatregelen, zijn we pas half maart begonnen met de inschrijving. Een paar maanden later dan gebruikelijk. Daarnaast hebben we in de routes van de Vierdaagse de focus gelegd op het groene en royale karakter van Apeldoorn, plus we moesten her en der nieuwe rustpunten inpassen. Bovendien hebben we in april dit jaar afscheid moeten nemen van Jan Vukkink, die onverwacht kwam te overlijden; hij was vanaf de oprichting van de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn in 2015 tot april 2020 bestuurslid. Jan heeft enorm veel betekend voor de wandelsport in het algemeen en in het bijzonder ook voor onze Vierdaagse. Daarvoor zijn we hem veel dank verschuldigd.”

Daglopers
Deelnemers aan de Vierdaagse kunnen kiezen uit vier afstanden: 12, 20, 30 of 40 kilometer. Achterkamp: “Met pijn in het hart hebben we de langste afstand, 50 kilometer, laten vallen omdat er simpelweg te weinig deelnemers voor zijn. En graag wil ik ook benadrukken dat je niet verplicht alle vier de dagen hoeft mee te lopen. De laatste jaren hebben we steeds meer recreatieve daglopers mogen begroeten. Tijdens de editie van 2019, de laatste voor corona, hadden we voor de Vierdaagse 2.300 lopers, inclusief de daglopers zelfs 2.600. Ik hoop oprecht dat we nu ook weer op tenminste tweeduizend deelnemers kunnen rekenen.”

Oproep vrijwilligers
In elk geval weet de Stichting Internationale Vierdaagse Apeldoorn zich verzekerd van deelname van een delegatie van de Nationale Diabetes Challenge en het Leger des Heils. Maar om alle deelnemers goed te kunnen begeleiden, zijn veel vrijwilligers nodig. “Op dit moment werken we met een team van zo’n 140 vrijwilligers, plus ook nog eens zo’n tachtig van voetbalvereniging Victoria Boys, onze start- en finishlocatie. Dat lijkt veel, en het is gelukkig ook veel, maar er kunnen altijd nog handjes bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de medische hoek, bij de EHBO of bij de masseurs, of als verkeersregelaar. Neem voor meer informatie even een kijkje op de website www.4daagseapeldoorn.nl