Stedendriehoek

Route rond natuurfotograaf

APELDOORN – Deze zomer ontdek je al fietsend de pracht van de natuur in hartje Gelderland met de gloednieuwe fietsroute van CODA: Tour de Tepe. Een fotogeniek landschap, activiteiten voor het hele gezin en de royale geschiedenis van de Veluwe en Apeldoorn ontdekken? Tour de Tepe heeft het allemaal.

Richard Tepe (1864-1952) was een van de eerste natuurfotografen in Nederland en kwam in 1910 in Apeldoorn wonen. Zijn werk is samen met dat van zestien hedendaagse kunstenaars in CODA Museum te zien in de tentoonstelling Inside the outside – pioniers in fotografie. Op deze fietsroute ontdek je meer dan twintig punten waar Tepe graag fotografeerde. De tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen mens en natuur door de lens van de camera en heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe.

Inside the outside toont analoge en digitale fotografie, foto-installaties, projecties, diafilms, polaroids, animaties en een stop-motion film.

Tour de Tepe met veel activiteiten

Op de route ontdek je, naast flora, fauna en fotografie, meer over Paleis Het Loo, Radio Kootwijk en de historie van landschappen op de Veluwe. Ook zijn er verschillende activiteiten voor thuis, op de camping en in CODA, met onder andere een unieke kidstour. Treed in de voetsporen van de fotograaf met Tour de Tepe. De kaart is gratis af te halen bij CODA of te downloaden op www.coda-apeldoorn.nl/tourdetepe.

Inside the outside
De mens en de natuur: een relatie die kunstenaars, dichters en schrijvers al eeuwenlang inspireert. CODA Museum presenteert tot en met 25 september Inside the outside – pioniers in fotografie: een groepstentoonstelling die deze bijzondere verhouding onderzoekt met en via de cameralens. Inside the outside toont werken die de schoonheid en de overweldigende kracht van de natuur laten zien én onze omgang met en relatie tot de natuur onderzoeken, bevragen en bekritiseren. Inside the outside heeft zijn oorsprong in het werk van Richard Tepe. In opdracht van de gemeente Apeldoorn maakte Tepe in 1920-1921 een serie foto’s van natuurgebied Berg en Bosch ten westen van Apeldoorn, vlak voor het gebied getransformeerd werd tot de huidige woonwijk Berg en Bos. Dit is voor zover bekend de enige documentaireserie die Tepe in opdracht heeft gemaakt. Ook het werk van fotograaf Ellen Kooi kenmerkt zich door langdurig onderzoek naar de mens in een landschappelijke omgeving. In opdracht van CODA richtte zij haar camera op de natuur ten westen van Apeldoorn, het gebied dat Tepe meer dan honderd jaar geleden ook fotografeerde. De documentaireserie van Tepe en de intieme, surrealistische sfeerbeelden van Kooi vormen een unieke combinatie in de tentoonstelling.

Activiteitenprogramma
In de voetsporen van de fotograaf stappen, podcasts luisteren over het werk van fotograaf Ellen Kooi en aan de slag met polaroids zoals kunstenaar Lex ter Braak? Je ontdekt het met de Tour de Tepe. Voor thuis, op de camping, in CODA of bij de pitstops op de route: van juli tot en met september wordt er een doorlopend programma geboden. Op www.coda-apeldoorn.nl/tourdetepe vind je meer informatie. Op de routekaart staan met een camera-icoon plekken aangegeven waar Richard Tepe graag fotografeerde, de coördinaten ontdek je op www.coda-apeldoorn.nl/tepetoenennu. Reconstrueer de tocht van Tepe door je eigen cameralens. De tentoonstelling Inside the outside biedt daarnaast een paradijs aan polaroids die op unieke manieren zijn bewerkt. Met workshops (in augustus en september) in CODA én thuis kun je zelf met deze technieken aan de slag. Voor kinderen is er de gratis download van de wat-je-niet-direct-ziet-natuurbingo, ook kunnen zij op de Veluwe foto’s maken die passen bij een tekst of gedicht uit een boek of tijdschrift. Ontdek daarnaast meer over natuurfotograaf Richard Tepe én over de historie van verschillende (natuur)monumenten. Lees meer over hoogtepunten op de route zoals Paleis Het Loo, Radio Kootwijk en het natuurlandschap op de Veluwe, van heide en spreng tot zandverstuiving.

Voor meer informatie: www.coda-apeldoorn.nl/tourdetepe