Stedendriehoek

Rondwandelen bij de Herenboeren

In augustus kunnen belangstellenden deelnemen aan diverse rondwandelingen bij de Herenboeren in Loenen. De afgelopen maanden waren er alleen online rondleidingen via de computer, maar nu mag iedereen weer mee in een rondwandeling op de boerderij. Deelnemers zien de akker, de boomgaard en de dieren en krijgen alle uitleg die ze willen.

“Ben jij een liefhebber van lekker, vers en gezond voedsel uit je eigen streek? En wil je zien hoe de leden van Herenboeren Groote Modderkolk in Loenen dat voedsel gezamenlijk kweken? Wandel dan mee en je krijgt uitleg over de werkwijze, de organisatie van de Herenboeren en de gezonde producten van deze nieuwe boerderij”, vertelt Mathilda Derksen.

“De leden van de Herenboeren en hun boerin Marleen zorgen samen voor gezonde groenten en fruit en gebruiken daarbij geen gif of kunstmest. De dieren hebben een goed leven op de Groote Modderkolk: de kippen pikken naar wormen en insecten in het gras. De koeien voelen zich veilig in hun familiekudde en zijn buiten in de wei. De kalfjes lopen en drinken gewoon bij hun moeder. En de varkens struinen door het weiland en liggen te knorren in hun modderpoel.”

Elke week halen de 170 leden van de Herenboeren hun groenten en eieren op bij de boerderij. Derksen: “Ongeveer 350 mensen eten elke week verse groenten en eieren van hun boerderij. Dat voedsel is niet door heel Nederland of over de halve wereld gesleept: nee, je haalt het gewoon zelf uit Loenen. De leden wonen in de driehoek Apeldoorn-Zutphen-Arnhem en hebben samen de investeringen voor de boerderij betaald. Daarnaast betalen ze elke week een abonnement voor ieder gezinslid dat eet van de Herenboerderij. Het motto is ‘Samen Duurzaam Voedsel produceren’. Het meeste werk wordt gedaan door boerin Marleen en de leden mogen meehelpen. Dat geeft extra verbondenheid met de producten, met het land en met elkaar.”

De rondwandelingen vinden plaats op zaterdag 1 augustus van 10.00 tot 11.30 uur en donderdag 20 augustus van 19.30 tot 21.00 uur. Aanmelden is mogelijk via e-mail grootemodderkolk@herenboeren.nl, onder vermelding van de datum en het aantal personen. Voor wie niet meekan op deze dagen, is er woensdag 12 augustus van 20.00 tot 21.00 uur een online sessie via https://zoom.us/j/98436280946. Ook hiervoor dient men zich aan te melden op grootemodderkolk@herenboeren.nl