Stedendriehoek

‘Rolling Racer tovert lach op gezichten van cliënten ’s Heeren Loo’

APELDOORN – Marianne Dijkgraaf kan bijna niet wachten tot het zondag is. Tijdens de Midwinter Marathon is zij namens atletiekvereniging AV’34 een van de organisatoren én namens het bedrijf Multicopy Apeldoorn een van de deelnemers aan het nieuwe onderdeel Rolling Racer, waarbij zes teams van zes hardlopers elk één rolstoel voortduwen, met daarin hoofdzakelijk cliënten van zorggroep ’s Heeren Loo.

De inspiratie hiervoor deed de Apeldoornse atletiekvereniging op tijdens de halve marathon in Disneyland Parijs, twee jaar geleden. Tijdens die loop deden teams met rolstoelen mee, met daarin kinderen met een verstandelijke beperking. Die werden voortgeduwd door hardlopers van een vereniging. Dat moest ook in Apeldoorn mogelijk zijn tijdens de Midwinter Marathon, zo meenden de atleten van AV’34. Zo gezegd zo gedaan en over een paar dagen beleeft het evenement zijn primeur tijdens de Acht van Apeldoorn.

Enthousiaste reacties

Er zijn zondag zes rolstoelen beschikbaar, allemaal geadopteerd door een bedrijf dat de sponsoring van deze stoel verzorgt. Het vinden van enthousiaste sponsoren bleek een niet al te ingewikkelde opgave voor de organisatie, vertelt Marianne. “We kregen zoveel enthousiaste reacties. En we trainen al enkele weken bijzonder fanatiek met de deelnemende teams in de omgeving van ’s Heeren Loo, wel drie tot vijf keer in de week!”

De cliënten van de zorggroep die plaatsnemen in de rolstoelen, zijn geen kinderen zoals in 2016 in Frankrijk. “We hebben hierover overleg gehad met ’s Heeren Loo en we waren het erover eens dat de deelnemers wel met bepaalde omstandigheden moesten kunnen omgaan. Denk hierbij aan kou, want ja, het is gewoon begin februari natuurlijk. Plus de deelnemers moeten ook een uur kunnen stil zitten tijdens het evenement. Daarvoor bleken oudere cliënten toch beter geschikt; één man kreeg ook meteen een grijns op zijn gezicht toen we hem vertelden over de Midwinter Marathon. Hij verheugt zich enorm op al het publiek langs de kant van de weg en de ongetwijfeld vele aanmoedigingen.”

Voor Marianne zelf was de opgave van het al hardlopend voortduwen van een rolstoel overigens aanvankelijk knap zwaar. “Ik ben niet zo groot en de beugel van de stoel zat aanvankelijk nogal hoog. Dat hebben we gelukkig kunnen aanpassen. Maar ook een volwassen man in een rolstoel voortduwen is voor ons team, dat geheel uit dames bestaat, nog een aardige uitdaging, haha.” De zes rolstoelen worden deze week nog volop voorzien van reclame-uitingen en de cliënten van ’s Heeren Loo krijgen allen een fleecedeken met een persoonlijk startnummer en hun naam erop.

Verbinding zoeken

Ook het bedrijf Personal Payroll is enthousiast in het Rolling Racer-avontuur gestapt. “Een heel leuk initiatief”, vindt marketing- en communicatiemedewerkster Annelies de Groot. “Met Personal Payroll spannen wij ons dagelijks beroepsmatig in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer in de maatschappij te laten meedraaien. Feitelijk ligt dit evenement tijdens de Midwinter Marathon in het verlengde van ons werk. Wij proberen altijd verbinding te zoeken met mensen die hulpbehoevend zijn.” Het team van Personal Payroll bestaat deels uit medewerkers van het bedrijf en deels uit lopers van atletiekvereniging AV’34. “We zijn er klaar voor om de rolstoelers een onvergetelijke dag te bezorgen.”

Diezelfde insteek hanteert het bedrijf Hollander Techniek, bij monde van Petra van den Esschert. “Wij zijn al voor de kerst begonnen met oefenen, steeds met iemand anders in de rolstoel. We weten nog niet wie er zondag bij ons in de rolstoel komt, dus hebben we ons voorbereid met personen uit diverse gewichtsklassen.” Het team van Hollander Techniek bestaat, als enige, uit acht lopers: zes mannen en twee vrouwen, onder wie Petra zelf. “Alle deelnemers zijn van ons bedrijf, de animo hiervoor was overweldigend!” Ze verwacht een pittige wedstrijd: “Vooral het stuk omhoog op de J.C. Wilslaan is zwaar, dat mogen de mannen doen, haha. Maar ook het weer tegenhouden van de rolstoel op weg naar beneden vergt veel kracht.”

Gekleurde ballonnen

De organisatie van Rolling Racer is voorts erg blij dat een G-atleet van AV34 met zijn oude hardloopmaatjes kan deelnemen aan de Midwinter Marathon; dit betreft het eliteteam dat als eerste Rolling Racer van start gaat. “Alle teams lopen met ballonnen elke ploeg met een andere kleur voor de herkenbaarheid” legt Marianne Dijkgraaf uit. Met twee lopers tegelijk duwen teamleden de rolstoel. Twee teamleden lopen er voor twee er achter als een soort escorte. De intentie is namelijk om de rolstoel ‘uit de wind’ te houden binnen het deelnemersveld van de Midwinter Marathon. Met het Multicopy damesteam rekent Marianne erop de acht kilometer in iets meer dan een uur te volbrengen. “Maar de eindtijd doet er niet toe. Het gaat zondag vooral om het plezier van de rolstoelers. Laten we er met z’n allen een geweldig feest van maken.”       

Kijk voor alle informatie over het evenement op www.rollingracer.nl