Stedendriehoek

Rodenburg Makelaars: Nieuwbouw biedt weinig perspectief voor regionale woningmarkt

APELDOORN – Woningzoekers kunnen in 2020 geen verruiming van het aanbod verwachten vanuit de nieuwbouw. In 2019 zijn fors minder bouwvergunningen voor koopwoningen uitgegeven dan in de voorgaande jaren. Zowel in Apeldoorn als Zwolle is het aantal vergunningen meer dan gehalveerd, terwijl deze krappe woningmarkten juiste behoefte hebben aan extra aanbod. Dit blijkt uit het verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Q1 2020 van Rodenburg Makelaars (partner in Dynamis).

In 2019 zijn slechts minder dan zeventig bouwvergunningen voor koopwoningen verstrekt in Apeldoorn. Een sterke terugval ten opzichte van 2017 en 2018, toen nog vijf tot zes keer zoveel vergunningen werden uitgegeven. Ook in Zwolle ligt het aantal verstrekte vergunningen in 2019 ruim lager dan in 2017 en 2018.

Historisch weinig woningen te koop

De noodzaak om de woningen bij te bouwen wordt steeds groter, in zowel Apeldoorn, Zwolle als Deventer is het woningaanbod gezakt naar een record dieptepunt. Begin 2019 leek in alle drie de gemeenten nog een herstel op te treden in de aanbodcijfers, maar sindsdien heeft de daling in hoog tempo doorgezet. Woningzoekers hadden nog niet eerder zo weinig keuzemogelijkheden als nu.