Stedendriehoek

Restyling geeft Cognactheek frisse entree

Om de vaste bezoekers te blijven verrassen, is het goed om af en toe de bezem door de zaak te halen. Na bijna drie jaar was de Cognactheek daar echt aan toe.

De gespecialiseerde slijter aan de Koninginnelaan 42 viert op 15 juli zijn 3-jarig bestaan. Harold van der Werff en Erik de Leest kijken terug op een enerverende periode. “We hadden een droom en zijn daar vol voor gegaan”, vertelt Harold. “Het fundament is gelegd. Nu is het tijd om flink door te pakken. In de loop van de tijd zijn telkens kleine veranderingen doorgevoerd, maar die vielen nauwelijks op. We konden van een slijter uit Groningen die ermee stopt kasten overnemen en dat bood goede mogelijkheden voor de zo gewenste veranderingen.”

Erik legt uit wat er is veranderd. “Bijna alle kasten uit het proeflokaal hebben een nieuwe plek gekregen in de winkel. Zo blijft die in één herkenbare stijl. Die extra schapruimte is hoog nodig, want het assortiment cognac blijft groeien. Ook de whisky, rum, gin en wijn groeien mee. Maar het is niet alleen méér, het is vooral ánders.”

Wat meteen opvalt bij binnenkomst is het ‘eiland’ met cognac, pineau des charentes (‘zomerport’) en een hele grote druppelfles, deze weken gevuld met limoncello. Hier stond eerst een hoge stellage met aluminium stijlen en witte planken van steigerhout, die het zicht wegnam op waar de zaak zo bekend om staat: het breedste assortiment cognac van de Benelux. De cognac komt nu duidelijk beter tot zijn recht. Miranda ter Voorde van Meesterlijk Geschikt plaatste de balloon met limoncello nog meer in ‘the picture’ met een citroenboom en andere, kleine attributen. “Tja, we zijn twee kerels hè. Voor zulke gave details heb je Miranda nodig!” geven de twee gastheren lachend toe.

Aan de linkerwand staat nu een rij hoge kasten met veertig nieuwe wijnen. “Daarbij zijn we geadviseerd door Paul en Martha Bijlsma van de Wijn- en Whiskyschuur in Scharnegoutum en door Sjoerd IJzerman van WineTable”, vertelt Harold. “Sjoerd adviseert ook bij de samenstelling van de wijnkaart van het bekende Apeldoornse restaurant Twenty2. Hij importeert ook drie merken cognac en verzorgde destijds de speech tijdens onze feestelijke opening. Bij de laatste levering heeft hij de kasten met wijnen ingedeeld naar land, regio en producent.”

Hoewel de winkel nu voller staat, lijkt die groter. Voor het proeflokaal geldt min of meer hetzelfde. De nieuwe kasten geven het proeflokaal een heel andere look & feel, wat uitnodigt tot relaxed nosen & tasten van het vloeibaar lekkers, eventueel met een klein hapje. Aan drie zijden staan de kasten acht schappen hoog, gevuld met dranken die gratis zijn te proeven. Aan één zijde staan de kasten half zo hoog. “Anders wordt het zo claustrofobisch”, licht Erik toe. Twee oude kasten zijn blijven staan. Een daarvan heeft een dikke glazen deur met een slot. In deze ‘mysterieuze’ kast bevinden zich exclusieve flessen van de beide heren zelf en privé flessen van de ‘Club van 100’. Verschillende vaste klanten hebben hierin bijzondere flessen neergezet, waarvan ze op elk gewenst moment kunnen genieten. Opmerkelijk is dat zij hun flessen en verhalen met liefde delen met andere leden én met willekeurige bezoekers. Die spontane beleving is een van de dingen die deze slijter onderscheidt van andere.

Voor meer informatie, telefoon 055-2070471, e-mail info@cognactheek.nl en website www.cognactheek.nl