Stedendriehoek

Rennen voor de Roma

APELDOORN – De Apeldoornse stichting New Day Impact neemt zondag ook deel aan de Midwinter Marathon. “We gaan meedoen met 35 New Day Runners, die 25, 16 of 8 kilometer lopen voor het project RiverShore.”

“Wij lopen mee onder het motto RUN4SHORE”, vertelt stichtingsdirecteur Marijke Veldhoen. “De RiverShore in Tirana, de hoofdstad van Albanië, wordt gezien als een tweederangs gemeenschap. Met weinig interesse voor onderwijs is de groep vatbaar voor allerlei problemen waarvan vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers zijn. De droom van New Day Impact is om in samenwerking met Global Care Albania een klein en efficiënt buurthuis in het Roma-gebied te bouwen. Dit centrum biedt kansen om trainingen te geven ten aanzien van geboortebeperking, hygiëne, maar ook alfabetiseringsprogramma’s en huiswerkbegeleiding.”

New Day Impact is een stichting die zich inzet voor ontwikkelingssamenwerking door structureel en duurzaam hulp te bieden op het gebied van zorg, welzijn en educatie. Marijke: “Het gaat erom mensen in beweging te brengen, zowel in Nederland met allerlei events en acties als ook in landen waar we actief zijn. Voornamelijk in Albanië en Kosovo.

In dat kader deed New Day Impact vorig jaar ook al mee aan de Midwinter Marathon. “Toen heette ons team de Goatrunners, met als shirtopdruk ‘Vooruit met de geit’, en ging de opbrengst naar een geitenboerderij in Peje, Kosovo. We hopen dat het dit jaar weer zo’n geweldig succes wordt!”