Stedendriehoek

Premies autoverzekering in 2020 opnieuw omhoog

Al een aantal jaren zien we een duidelijke stijging in de prijzen van autoverzekeringen. Ook het afgelopen jaar kregen veel automobilisten een flinke premiestijging voor hun kiezen. In een jaar tijd stegen de premies gemiddeld met 11,4 procent. Een ongelooflijke stijging die veel effect had op de maandelijkse lasten. Niet alleen bestaande verzekeringen gingen omhoog. Ook autoverzekeringen die nieuw afgesloten werden gingen bij verschillende verzekeraars omhoog. Ondanks de stijgende prijzen krijgen verzekeraars ieder jaar te weinig premie binnen van WA-verzekeringen, veel minder dan ze daadwerkelijk moeten uitkeren. Een groot probleem, aldus de toezichthouder van de Nederlandsche Bank (DNB).  

In 2019 werd er maar liefst 308 miljoen euro meer uitgekeerd aan klanten met een WA-verzekering dan dat ze binnenkregen aan premies. Om alle kosten te dekken moesten de premies stijgen. In sommige gevallen ging het om een stijging van 20 procent! Wanneer we naar de exacte cijfers van de DNB gaan kijken, merken we echter dat de verzekeraars onder de streep zeker niets tekort komen. Het geld wat binnenkomt aan premies wordt namelijk ook weer opnieuw belegd. Dit geld zorgt ervoor dat ze uiteindelijk alsnog quitte spelen of zelfs winst maken.

Premies van duurdere verzekeringen omlaag
Op de duurdere verzekeringen konden de verzekeraars wel winst maken. Hierdoor ontstond er een opvallend verschil tussen de premiestijgingen van de goedkopere en duurdere verzekeringsvormen. Waar de kosten voor de WA-verzekering flink stegen, kregen de automobilisten met een WA beperkt casco en WA casco juist een onverwachte meevaller. Deze werden met respectievelijk 3,1 procent en 1,4 procent een stuk goedkoper. Naar verwachting zal deze trend in 2020 echter niet voortzetten. Het aantal gestolen auto’s in Nederland neemt gestaag toe, waardoor het risico voor de verzekeraars te hoog wordt. Dit zullen de verzekeraars uiteindelijk weer doorberekenen in de premies.

Jonge autobezitters betalen relatief hoge premie
De jonge autobezitters in het oosten van het land betalen een relatief hoge premie. In het oosten van het land betalen we relatief weinig voor de autoverzekering. Zeker als je dit vergelijkt met de kosten die in de Randstad en Flevoland worden gemaakt. Jonge autobezitters hebben hier echter geen profijt van. Zij moeten diep in de buidel tasten om de autoverzekering te betalen. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro aan de premies van hun autoverzekering. Verzekeraars berekenen de premie op basis van een risicoanalyse die aangeeft dat onervaren bestuurders sneller schade veroorzaken.

Besparen op de autoverzekering
Gelukkig kunnen ook jonge autobezitters in het oosten van het land besparen op de autoverzekering. Hierbij kan men van een online vergelijkingssite gebruik maken. Alhoewel de prijzen bij iedere verzekeraar stijgen, blijven er grote verschillen tussen de algemene voorwaarden en hoogte van de premies aanwezig. Door over te stappen kunnen mensen een hoop geld besparen. Ook is het verstandig om kleine schades zelf te betalen. Zo behoudt men de no-claim korting, wat tot een besparing van honderden euro’s per jaar kan leiden. Veel spaargeld achter de hand? Kies er dan voor om de premie van de autoverzekering op jaarbasis te betalen, zo bespaar je al snel een dikke 6 procent op de totale kosten.