Stedendriehoek

Power Plak komt weer tot leven

APELDOORN – Van 23 september tot en met 15 oktober wordt in Nederland (Apeldoorn, Arnhem & Rotterdam) en Polen het WK volleybal voor vrouwen gespeeld. Met 24 deelnemende landen van vijf continenten is het een van de grootste sportevenementen ooit in ons land gehouden. In De Stedendriehoek blikken we wekelijks vooruit op het sportspektakel. Als we uitgaan van een positief scenario, dan zijn de smashes van Celeste Plak straks bij het WK zelfs buiten Omnisports te horen. “In Apeldoorn is het altijd om te spelen.”

De 26-jarige international is in dubbel opzicht een krachtige persoonlijkheid. De aanvalster staat erom bekend de ‘gaten in de vloer te slaan’. Haar kwaliteit wordt doorgaans geduid met ‘Plak Power’, een kwalificatie die verder weinig ruimte laat voor speculatie.
Dat krachtige slaat ook op haar vastberadenheid en nadrukkelijke wil om maatschappelijk betrokken te zijn en anderen te helpen en te inspireren.

Apeldoorn
Om haar kunsten in Apeldoorn te kunnen zien, moeten de Volleybaldames het tijdens het WK wel tot minimaal de kwartfinales schoppen. Nederland speelt de poulewedstrijden in Arnhem, de tweede ronde in Rotterdam en eventueel daarna pas in Apeldoorn. ‘Een wereldkampioenschap in eigen land in sowieso een unieke ervaring, een volleybalfeest om naar uit te kijken. De Nevobo heeft er veel werk ingestoken om het toernooi naar Nederland te halen. Wat ik ook mooi vind is dat het WK niet alleen een feest wordt voor de spelers, maar ook zeker voor de fans en dat ook maatschappelijke thema’s als voeding en bewegen daarin terugkomen. Daar mogen we als Nederland best trots op zijn.”, aldus Plak.

Honger
Voor Plak is Apeldoorn geen onbekend terrein. De in Tuitjenhorn (Noord-Holland) geboren volleybalster maakte onderdeel uit van het Alterno in zijn beste jaren. Plak speelde twee seizoenen voor de club uit de Maten en werd met de club landskampioen in 2014.
“We hadden net daarvoor de beker gewonnen en toen de titel. Dat wakkerde bij mij wel de honger aan om meer prijzen te winnen. Wat mij uit die jaren nog goed bijstaat, is de trouwe aanhang. We werden bij uitwedstrijden altijd gesteund door een grote groep supporters. Apeldoorn is met twee grote clubs ook echt een volleybalstad.”
Reden te meer om straks daar te schitteren, mijmert Plak. “Het is fijn publiek om voor te spelen, in Apeldoorn zijn ze altijd heel enthousiast.”
Haar niet geringe bijdrage aan het kampioenschap van Alterno leverde Plak een mooie transfer op naar het Italiaanse Volley Bergamo en via Igor Gorgonzola Novara en het Turkse Aydin BBSK kwam ze in Japan bij Victorina Himeji terecht. Maar Apeldoorn bleef altijd een fijne uitvalbasis, een thuishonk waar ze op terug kon vallen. “Ik ben er blijven wonen. Met het oog op de trainingen van Oranje op Papendal ook nog eens handig.”

Vol overgave
Nu richt ze zich weer vol overgave op het Nederlands team, dat in volle voorbereiding is op het wereldkampioenschap in eigen land.
Dat was nog niet zo lang geleden even anders, toen ze een break nam van het internationale volleybal. Zelfs omschreef ze die keuze heel treffend door te zeggen dat ze ‘de echte gretigheid naar de bal kwijt was.’
Nu is ze als volleyballer en mens weer in balans. Bijna klaar om met Oranje op het hoogste podium te schitteren. Bijna, want de Volleybaldames zullen de aanloop naar de eerste wedstrijd op 23 september hard nodig hebben. Routiniers zijn gestopt, nieuw talent klopt op de deur. Plak: “We zijn nog een beetje zoekende naar de vorm waarin het team het beste tot zijn recht komt, maar we trainen hard om er een geoliede machine van te maken. Ik ben niet bang uit te spreken dat we voor een podiumplek gaan, maar ik weet eerlijk gezegd nu ook nog niet of dat realistisch is.”

Populair
Met 50.000+ volgers op instagram is Plak zonder meer een van de populairste internationals.
Vastberaden om weer een rol van betekenis te kunnen spelen bij de Volleybaldames, zoals in misschien wel haar beste jaren tijdens het EK in 2015 (zilver) en de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (vierde). Toen werd Power Plak een begrip in het internationale volleybal en dat bij het WK in eigen land zo maar weer eens trending zou kunnen worden.

Meer informatie over het WK volleybal 2022 voor vrouwen VIND JE HIER