Stedendriehoek

Post Covid, hoe wordt het nieuwe werken op kantoor?

In Nederland was bij veel bedrijven geregeld thuis werken al gebruikelijk, maar in de afgelopen periode is het telewerken in een stroomversnelling gekomen. Waar fysieke aanwezigheid geen absolute noodzaak was werd thuis gewerkt. Nu de samenleving terugkeert naar de normaliteit, de nieuwe normaliteit, zal er het nodige veranderen in de werkomgeving voor bedrijven en personeel.

In de afgelopen weken werd bij veel bedrijven stapsgewijs teruggekeerd naar de vaste werkplek. Dit gaat meestal gepaard met toerbeurten, meer afstand, uitgestippelde looproutes en meer hygiënemaatregelen. Ook bedrijven met een lift proberen het gebruik hiervan met meer personen tegelijk te verminderen. Zo worden veiligere omstandigheden gecreëerd en wordt het risico op besmetting van het hele team geminimaliseerd.

Tussenstap
De nieuwe normaliteit zal voor veel bedrijven een tussenstap zijn naar een andere manier van werken. Voor zowel werkgevers als werknemers is de afgelopen periode duidelijk geworden dat meer thuis werken veel voordelen heeft. Werknemers kunnen een betere werk-privébalans creëren, mede door het besparen van woon-werktijd en de stress die daarmee gepaard gaat. Werk vanaf huis blijkt ook op veel vlakken efficiënt. Er wordt minder vergaderd, er is minder social talk en via online tools kan vanuit huis net zo goed samengewerkt worden als op kantoor. Tegelijkertijd zien werknemers het voordeel van werken op kantoor. De hele week thuis werken geeft soms een gevoel van isolement en voor veel mensen is regelmatige interactie met collega´s essentieel. De teamspirit ervaar je toch anders op afstand. 

Meer kwaliteit, minder kwantiteit
Door de verwachte permanente stap naar meer telewerken, zal het gemiddelde bedrijf minder werkplekken nodig hebben. Dit betekent dat bespaard kan worden op kantoorkosten. Ook zullen flexibelere kantoren steeds populairder worden, zoals coworkings of kantoren met gedeelde faciliteiten. Waar minder werkplekken voor dagelijkse werkzaamheden nodig zijn, worden andere faciliteiten des te belangrijker. Een aangename vergaderzaal voor vergaderingen en team meetings. Een goede kop koffie uit een snelle machine zoals die van bedrijfsleverancier Gio Coffee. Een prettige lunchruimte waar je je eigen lunch kan bereiden, of waar een goede lunch verkrijgbaar is tegen acceptabele prijzen. Ook voorzieningen als bedrijfsfitness, parkeergelegenheid en beveiligde fietsenstallingen zijn faciliteiten waar bedrijven hun personeel blij mee kunnen maken.

Minder reizen
Niet alleen op gebied van thuis werken zal de wijziging van de afgelopen periode permanent effect hebben. Ook is de verwachting dat door de versnelde gewenning aan videocalls meer externe contacten vanaf de werkplek plaats kunnen vinden, thuis of op kantoor. In de regio Deventer-Apeldoorn is het weliswaar niet zo druk op de wegen als in het westen, maar voor een paar afspraken door het land moet je toch al snel een dag uittrekken. Diezelfde afspraken kunnen via digitale communicatiemiddelen in een fractie van de tijd plaatsvinden. Niet alle afspraken zullen even succesvol zijn via een beeldscherm als bij een fysieke bijeenkomst, maar alleen al bij een deel van de afspraken via videocalls is de besparing in tijd al enorm. Plus het effect op milieu en vermindering van drukte op de weg niet te vergeten.

Thuiswerken blijft
Nog niet alle bedrijven en werknemers waren gewend aan thuiswerken, maar deze mogelijkheid wordt nu versneld doorgevoerd bij veel bedrijven. Als het thuiswerken de nieuwe standaard wordt bij jouw bedrijf hoort daar niet alleen een laptop van de zaak bij, maar ook andere zaken kunnen dan voor rekening van de werkgever komen. Zoals bijvoorbeeld een deel van de kosten van de internetverbinding, maar denk ook aan faciliteiten om goed te kunnen werken, zoals een goede bureaustoel. Bij de FNV is meer informatie te vinden over wat de verantwoordelijkheden van de werkgever zijn als thuiswerken de standaard gaat worden.

Voor veel bedrijven zal er in de komende jaren een tendens zijn naar kleinere kantoren met voorzieningen van hogere kwaliteit. Zo blijft werken op kantoor aantrekkelijk zij het niet full-time en met goede faciliteiten voor thuiswerken.