Columns

WIM-(PERP)LEX

Vorige week luisterde ik naar een gesprekje met Wim-Lex en Edwin Evers. ‘Door de ogen van de koning’ heet de podcast. De joligvriendelijke Evers legde het vuur aardig aan de schenen. Zo kwam het Griekenlandgebbetje uit 2020 ter sprake. Weet u nog? Toen heel Nederland in een lockdown zat, cafés dicht moesten, bij theaters het doek sloot en sportscholen hun sporters konden uitzwaaien en Wim-Lex en Max toch doodgemoedereerd hun vliegmobiel instapten naar hun zomerhut in Griekenland? Achteraf, stelt de vorst, was dat de grootste inschattingsfout van zijn leven. Op de vraag waarom niemand om hem heen ingreep, had onze heerser niet echt een antwoord. Wel hadden mensen – uiteraard achteraf – enorme spijt betuigd. Had de koning dan zelf geen antenne, vroeg Evers. Ja, en die stond ook volle mep aan. Maar, en daar komt-ie: ‘We zijn tijdens de pandemie enorm go-minded geweest.’ Hij herhaalde het woord ‘go-minded’ gedurende die vorstcast wel een stuk of achtenveertig keer. De betekenis van die kriebelterm was volgens hem dat zijn gezin, tijdens de pando, continu heeft gekeken naar ‘wat wel kon’ en dat voorbeeld aan de burgers wilde geven. Ik lach me de gaten in de panty. Dus gedurende het hele virusgebeuren hebben de koning en consorten een voorbeeld gegeven wat wél kon. Vliegen. In een privéjet. Naar je vorstelijke vakantiehuisje, tijdens een lockdown. Dan ben je toch niet goed bij je koningsknar?
De koning neemt het zichzelf ook enorm kwalijk. Was al te zien in die slijmsorry videoboodschap. Die uitgestreken bekken. Ze hadden het nooit moeten doen!
Deze podcast maakt zo duidelijk dat die lakeien daar in die gouden glimkooi, als het er écht op aan komt, de kaken gewoon stijf op elkaar houden. En dat Wim-Lex óf het IQ en inlevingsvermogen van een bord doperwtjes heeft, óf dat hij het niet wilde zien, óf dat hij het zag maar koos om later een boehoe-jankie-brulboodschap op te nemen voor het volk. Als ik in Lotto Weekend Miljonairs zat, koos ik C.
Zowel antwoord A, B als C zijn alle drie natuurlijk te snotterig voor woorden. Dat moet dan een voorbeeld zijn voor de burgers. Als royal lig je intens onder een vergrootglas, kijk naar Eloise van Oranje met dat badpakken-gelul. Ze moeten naar ieders pijpen dansen – maar dan niet de sirtaki.