Columns

(VERK)LEEDPARTIJ

Dit weekend heb ik verschrikkelijke dingen gezien. Maar eerst dat nieuws van Peta. Ik had het altijd al een beetje moeilijk bij het betreden van een pretpark, bij het zien van al die gedomesticeerde draaimolenpaardjes die geen kant op konden. Mijn maag draaide om!

Afgelopen dagen heb ik dat dierenleed weg proberen te drinken tijdens carnaval, maar daar werd het niet veel beter. Ik zag deerntjes verkleed in tijgerpakjes, stoeipoezen en ik kwam zelfs een leeuw tegen. Hoe is dat voor Loekie? Een paar zusters met veel te korte rokken, piraten met lapjes voor hun ogen. Hoe moet dat overkomen op de slechtzienden?! Iemand had humor en was verkleed als Matthijs van Nieuwkerk, hij had meteen lekker veel ruimte bij de bar. Eén kerel liep alleen maar rondjes te dralen, dat was Pieter Omtzigt. Die wist niet goed welke kant hij nou op moest. Wat doe je bij Hoevelaken?

Paar gasten waren als paintballers, de lijder van de groep had een wolfspak aan. Het stikte in de carnavalstent van de gasten met Eaglesshirtjes aan, een shirtje van PEC was nergens te bekennen. Dat komt wel aardig overeen met de werkelijkheid.

Ik zag een paar mensen verkleed als ezels. Toen ik vroeg of dit geen belediging was voor de viervoeters, antwoordde één van de kornuiten: ‘Wij stellen de politici voor, hoor!’. Stukje verderop zag ik iemand verkleed als inlegkruisje. Die wilde graag een statement maken dat, als je ongesteld bent, je dan een vrouw bent. Toen ik wat dichterbij kwam, zag ik dat het om Anouk ging. Dat verbaasde niemand. Naast haar stond Lil Kleine, had je meteen twee lullen bij elkaar om het verhaaltje rond te maken.

Op de dansvloer stonden dansmariekes, groepjes verkleed als koeien, een verkleedclubje bejaarden met rollators en een stel verkleed als clown. Het ging me allemaal enorm aan het hart. Beseften de feestvierders wel hoezeer ze diverse dieren en groeperingen schoffeerden met deze bizarre outfits? Hoe ze mensen kwetsen, de dieren beledigen en stereotypen onderstrepen? Weten de carnavallers wel hoe diep ze kwetsen met hun uitingen? Ik ga een petitie starten. Daarna richt ik een club op, tegen alle stigmatiserende pakjes. Hoe ik het ga noemen? De (verk)leedpartij!