Columns

VERKANZIE (1/2)

‘Als ze dan zo thuis komt van vakantie,’ en de rooie kater kijkt de kring rond, ‘dan springen we allemaal uit de stal en roepen we zo hard als we kunnen.’
De dieren zijn gespannen. De zwarte koe, lief maar niet snugger, heeft een blauw feestmutsje op de kop. De schapen hebben het hek versierd, het waait dus de vlaggetjes klapperen. Voor deze gelegenheid heeft de zwarte kat zijn strikkie voorgedaan en kip heeft een taart gebakken. Het ruikt naar aardbei en slagroom, het is moeilijk om er geen hap uit te nemen. Dat probeerde de rooie kater, toen hij dacht dat niemand keek. De egel zag hem in zijn ooghoek en prikte een stekel in zijn neus.
De dieren zitten uitgelaten bij elkaar. Ook Heintje, de roodbruine pony. Hij is zenuwachtig, maar weet niet goed waarvoor.
‘Wat is verkanzie?’ vraagt Hein.
De rooie kater weet het niet maar vindt dat moeilijk toegeven. Hij doet net of hij druk is met het fatsoeneren van zijn staart.
‘Vakantie is als mensen weg gaan van huis,’ begint de zwarte koe, lief maar niet snugger.
‘Dan pakken ze een soort bak en daar gaan kleren in. Daar zitten wieltjes onder, die trekken ze dan achter zich aan. En dan komen ze na een week ofzo terug, en dan zeggen ze dat ze heel erg genoten hebben maar ook weer blij zijn dat ze thuis zijn,’ vertelt het rund. Het elastiek van zijn muts zit strak om zijn kin.
‘En dat heet dan verkanzie?’ vraagt Heintje.
‘Nee, vaak-kantie,’ antwoordt de egel.
‘Omdat mensen dat vaak doen?’
De dieren giechelen. Die gekke Hein.
‘Waarom gaan wij eigenlijk nooit op vakantie?’ vraagt de egel. Hij heeft zijn glitterbril opgezet.
Goeie vraag. De dieren weten het niet. ‘Omdat we het niet nodig hebben, denk ik,’ begint de zwarte kleine pony, ‘wij hoeven niet te ontspannen, wij hebben elke dag al een leuk leven.’
De dieren knikken. ‘Toch lijkt het me leuk om een keer op verkanzie te gaan,’ stelt Heintje.
‘Dan gaan we morgen met zijn allen een dag nepvakantie vieren,’ oppert de zwarte koe.
De roodbruine pony glundert. ‘Hoe zou het zijn, om blij te zijn om thuis te komen?’
Volgende week vervolg