Columns

RECHTSKAPJE EN DE WOLF

Wie is toch die man met die witte haardos die ineens als vriendelijk knuffelschaap de mensen te woord staat? Heel even dacht ik te kijken naar een mijterloze Sinterklaas, maar het was niemand minder dan onze eigen Geert Wilders. Welke imagocoach heeft die racist, ik bedoel rakker onder handen genomen?
En wat zit Yesilgöz met diezelfde Wilders ineens te knipogen en te flirten? Als een roodkapje bij de wolf. Hoewel: rood is Dilan natuurlijk niet echt. Rechtskapje.
PVV staat, sinds de uitspraak van Rechtskapje dat een samenwerking niet uitgesloten is, ineens op gelijke voet binnen de peilingen. Stelt u zich eens voor. VVD, PVV en NSC (hier thuis ook wel liefkozend twijfel-CDA light genoemd) als grootsten uit de stembus.
Wilders heeft een mazzel dat de asielinstroom voor ons land een punt van aandacht is. Daar wint hij zieltjes mee. Zieltjes die boos en verdrietig zijn en nu voor the Lonely Wolf gaan en blij zijn dat de deur van Rechtskapje op een kier staat. Hoewel: kier?
En als je het goed bekijkt, hebben we Wilders als een soort wolf de laatste jaren gedoogd. De wolf die in zijn eentje het land afstruint, het heeft iets aandoenlijks en engs tegelijk. Vele partijen gooiden stroom op hun hekken en verhoogden de drempels, maar ineens lijkt de wolf met zijn roedel een goeie kans te maken om hoge ogen te gaan gooien tijdens de verkiezingen.
Wat Wolf Wilders wil op het gebied van niet-Nederlanders en ‘eigen’ Nederlanders is in de regel wel redelijk duidelijk. Opgehoepeld met buitenlanders en nationalistisch voor eigen volk een voorkeursbehandeling. Maar weet u wat PVV ook wil? Stoppen met subsidies voor kunst en cultuur. En daarbij denken veel mensen aan stoffige musea of kneuterige knutselclubjes. Kunst en cultuur gaan veel verder dan dat: het is een creatieve uiting van mensen die tot de verbeelding kan spreken, kan leren dromen of oplossingen kan bieden voor complexe problemen. Denk eens aan de kracht van een mooi lied of een goed stuk poëzie. Kunst en cultuur zouden hoger dan ooit in de campagneplannen moeten worden meegenomen, juist nu er zoveel crises zijn voorgekomen. Kunst en cultuur verbindt. Nu onze politici nog. En Rechtskapje en de Boze Wolf? Laat dat een sprookje blijven.