Columns

PLASTIC FANTAKS-TIC

Nu willen die superhelden in de Tweede Kamer af van de toeslag op plastic. De toeslag op wegwerpbakjes en andere plastic prullaria zijn niet te handhaven, fraudegevoelig en bovenal: niet goed uitvoerbaar.

Een beetje minder plastic voor het milieu is natuurlijk een wonderschoon idee, maar begint dat niet met zaken vaker in karton te verpakken of zelf je eigen servies of beker meenemen?

Paar weken terug stond ik op een groot dorpsfeest hier in de buurt waar van tevoren al werd aangekondigd dat er 13 cent per muntje voor ‘bijdrage plastic’ was. Dus ik koop een pilsje, gooi mijn beker weg of lever hem in, waar ik niets voor terug krijg (!) en moet wel bij elke borrel diezelfde 13 cent weer betalen? Wat gaat de organisatie precies tegen het plastic doen met die duizenden euro’s? Boompjes planten op vakantie op Ibiza?

Of je laat men een munt per beker betalen zodat die boel gerecycled wordt, of je haalt die taks er af. Dit is niet uit te leggen. En wat te denken van de snackbars die ineens extra poet voor de patat moeten gaan rekenen? Denk je dat de consument daar ook maar een frietje minder om eet of vaker naar de prullenbak toe wandelt?

Misschien moeten we een toeslag gaan heffen op alles wat slecht voor ons is. Te beginnen met snoep. Al die suikers, weg ermee. Dubbel zo duur maken al die troep. Een extra percentage bovenop de alcohol en een vette toeslag op chips. Een vetpercentage! Vlees wordt ook duurder, dat noemen we de moordaanslag. Er komt een tompoucentaks en een e-bike-belasting. Wat denk je dat al die dikke batterijen met het milieu doen?

Laten we dingen uitvinden om vervolgens de consument er mee te straffen zodra ze het gebruiken en tot zich nemen. Sigaretten! Die was ik helemaal vergeten. Hoewel: hoe ver kun je gaan naast dat een rokertje inmiddels gemiddeld 50 cent kost. Wat denk je van al die filters, dat die zo fijn zijn voor het milieu?

Het is allemaal wat. Volgens mij zit de Nederlandse consument momenteel qua betalingen, compleet aan zijn taks.