Columns

PIETERTJE, KOM MAAR WISSELEN!

Nieuw Sociaal Contract, dat wordt de nieuwe politieke Pieter-partij. Omtzigt meldt zich aan voor de verkiezingen van 22 november. Waar de één na de andere politicus of politica van gekkigheid niet weet hoe snel-ie zijn biezen moet pakken, besluit Omtzigt met een gloedjenieuwe partij ten tonele te verschijnen. De ambitie? Goed bestuur, bestaanszekerheid en verstandige internationale samenwerking. Als hier Boter, Kaas en Eieren had gestaan, had men het ook geloofd, maar dat is meer het program van Caroline. Omtzigt kan na zijn burnout, het gemorrel binnen het CDA en zijn belangrijke rol bij de Toeslagenaffaire, in de publieke opinie weinig fout doen. Maar is hij geschikt voor een zware rol binnen het politieke bestel?
Feitelijk geeft hij zelf het antwoord al: hij heeft geen ambities om premier te worden en hij wil in de Kamer blijven als hij wordt gekozen.
Doet me aan iemand denken. Is het ook niet de voorvrouw van de BBB die past als het gaat om een gooi naar het premierschap? Is zo een uitspraak eerlijk en realistisch of moet een politicus altijd streven naar het hoogst haalbare? Mag een topsporter zeggen dat een EK genoeg is en dat de Olympische Spelen niet zo nodig hoeven? Is het te makkelijk lullen als je toch niet voor de grootste gaat?
Is Omtzigt in staat om een gedegen partij neer te zetten die daadwerkelijk fundament gaat vormen voor een betrouwbaar bestuur of krijgt de partij, net als BBB, ook een boel anti-stemmers op zijn hand?
Men weet heel vaak vooral wat men níet wil, maar wat willen we eigenlijk wel? Eén ding is zeker: het wordt een bijzondere aanloop naar de verkiezingen. Het smoelenboek wordt radicaal op de kop gegooid – nieuwe snuiten sieren straks ’s lands politieke pamfletten. Pieter en Caroline worden naast elkaar gehangen. Nieuw Sociaal Contract naast de Boer Burger Beweging. Landelijk straks beiden de grootste. Wat een huwelijk wordt dat? En nog belangrijker: wie gaat er wél met zijn politieke kadetjes op het premierpluche zitten? Roerige tijden. Politiek is topsport. Hoe ging die reclame ook alweer? Pietertje, kom maar even wisselen!