Columns

PANNENKOEK

Ik was net lekker bekomen van de PETA-rel omtrent de draaimolenpaardjes, is er bij het pannenkoekenhuis in Voorst een enorme hysterie ontstaan. Reden? Te veel herrie. Het pannenkoekenhuis staat bekend om zijn riante buitenspeelplaats met een achtbaantje, ronddraaiende theekopjes en zelfs dinosaurussen. Laat PETA het niet horen. Nu heeft er een omwonende geklaagd omdat hij of zij niet meer tegen de teringherrie kan die de kirrende blagen maken.

Heb je een beetje reuring in de tent, is het weer niet goed! Wat willen die omwonenden dan? Dat straks alleen nog die bejaardenhut de Benring overeind blijft staan? Lekker stilletjes, die oudjes zitten toch de hele dag binnen. Het duurt niet lang meer of er gaat geklaagd worden over dat geweldige steakhouse, wat ik je brom. De klacht? Te veel cowboys op de weg.

Man, wat maak je je druk. Wees trots op dat fantastische pand. Mijn moeder kent de kleurrijkste verhalen over vroeger, toen mijn opa nog achter de bar stond bij het Wapen van Gelderland. De verhalen kunnen niet in deze column besproken worden, die blijven stilletjes geheim. Maar je moet toch wel een intens zure zult zijn, wil je zo een horecaondernemer zo gaan dwarsliggen? Heb je dan echt, maar dan ook écht, niks anders te doen dan etteren over het tetteren? En dan? Speeltuin dicht? Wat denk je dat dat met de klandizie doet? En dan? Pannenkoekenhuis dicht? Nog iets wat verdwijnt uit Voorst. Straks is het enige wat nog over is, het ouderencentrum.

Mijn opa heb ik niet gekend, maar mijn oma uit Voorst wel. We gingen af en toe, voor haar verjaardag bijvoorbeeld, naar het pannenkoekenhuis. Ruitjesservetjes, Mickey Mouse pannenkoek. Ik kon niet zo goed tegen suiker en kleurstof, dus kleine Rensmans was komende twee uur zo wild als een bizon. Het waren de mooiste middagen met mijn oma en ouders – gewoon simpel, pannenkoekie, buitenspeeltuin. Het had iets magisch, iets wonderlijks, een kleine wereld voor jou alleen.

Dat denkt die zuurbuur nu ook. Dat de wereld alleen van hem is. Gun een ander toch eens wat, man. Pannenkoek.