Columns

OP-FOKKEN

Dit weekend heb ik besloten om zo snel mogelijk te beginnen met fokken. Paarden? Honden? Konijnen? Nee, lieve lezer: kinderen. Ik wil er zo snel mogelijk een paar op de wereld plempen. Of ik ze echt leuk vind? Dat valt wel mee. Maar volgens het Nibud gaan mensen die werken en junioren er door de verhoging van allerlei toeslagen het meest op vooruit. De zogeheten cashkoters, dus.
En wie zijn dan diegenen die er op achteruit gaan? De miljardairs, huisjesmelkers, onzinmanagers? De mensen uit dat reservaat, het Gooi? Porsche minder op de oprit? Is het de Koning, die eindelijk wat poet in het blauwe bakje doet voor het volk?
Welnee. Waarom zou je geld halen bij de groep die het kan missen als je de armsten in het land nog een extra poot uit kunt draaien? Dat heet de zogeheten Draai en Graai-methode. Die methode wordt ingezet bij de laagste inkomens. Alleenstaanden met een laag inkomen gaan er, in vergelijking met vorig jaar, 65 en 75 euro per maand op achteruit. Wisselgeld voor de rijken, een week overleven voor de armen.
Wat zullen de mensen in het Gooi opgelucht zijn. Als je stil bent, kun je hier de zucht van verlichting horen. Goddank kan papa de Porsche nog poetsen en mama d’r bakkes nog vol met botox pompen om op haar 19-jarige dochter te lijken. Kan zoonlief nog gewoon gezellig sperma-emmeren bij één of ander kneuterkakkerclub en kan dochter nog rekenen op een flinke investering in haar nieuwe maanstenenmerk. Maar werkelijk, Nederland ís zo slecht nog niet! Geen onvertogen woord over de VVD.
Ondertussen zakken de schoonmakers van NS-toiletten, de legers van openbare prullenbakken en de andere ongeziene beroepen steeds verder weg in het moneymoeras van Rutte en consorten. Ze verzuipen, maar niemand hoort of ziet ze. Of wíl ze horen of zien. De rijken dansen op de bijna-verzuipende armen, die liggen te spartelen in het drijfzand. Iedereen is druk met eigen hach, sociaal en solidair zijn is een scheldwoord geworden. De rijken worden rijker, de armen worden armer. We worden met de broek aan genaaid. En we weten allemaal wat er van komt als dat onveilig gebeurt… Fuck, daar kan ik me over opfokken.