Columns

NIEUWKERK SOCIAAL CONTRACT

Matthijs van Nieuwkerk mag weer aantreden als presentator. RTL wacht gewoon het onderzoek van het grensoverschrijdend gedrag niet af en hengelt hem handig binnen.

Kan Van der Vorst het ook schelen. Na dat debacle van The Voice of Holland, waarbij grijpgrage egotrippers deelnemers strak over elke grens heensleurden, is het helemaal niet gek om een nieuwe presentator met een smet op het colbert binnen te halen. Amper een jaar geleden was Van Nieuwkerk volgens velen nog de grootste grenzeloze goochemerd van de Nederlandse televisie. Een jaar (en wat optredens bij boekpresentaties hier en daar) later, treedt de man weer in dienst.

Maar! Dit keer wel met een speciaal contract. In het kattekoppenkattenbelletje staat vermeld dat Matthijs niet mag pesten of discrimineren. Vergeet dus Pieter Omtzigt met zijn Nieuw Sociaal Contract, Matthijs is degene die moet krabbelen om normaal te kunnen babbelen.

In dat contract staat, dat als een werknemer de regels overtreedt, er wordt ingegrepen. En we hebben allemaal gezien hoé! Een jaartje van de buis om vervolgens weer vrolijk fluitend terug te keren. Dan ga je diep, als schuldige.

Terug naar dat Nieuwkerk Sociaal Contract. Welke kleine lettertjes worden er nog meer opgenomen in zo een code of klootzak? ‘Het is verboden de visagiste een oogpotlood in haar oor te duwen, ‘liever geen microfoons kapot mieteren als je boos bent’ of ‘bij kwade zin de kapper niet in elkaar timmeren’.

En moet nu ieder individu zo een contract tekenen? Of is er een soort horkenprotocol dat alleen bij mensen die vooraf proletenpotentieel vertonen, dat zij een krabbel moeten zetten? En tot hoe ver gaat zoiets – moet de nieuwe poetsjuf of toiletmeneer ook zo een code tekenen of gaat het alleen in werking bij de ego’s? En dames? Krijgen die een soort knuffelcontract – met een lijst hoe ze die grijpgrage handen van zich af moeten rammen of welke Kleenex het lekkerste snottert bij een zoveelste seksistische opmerking? Bij het tekenen van het contract krijgen de meiden meteen een elektrische klierenmepper en een informatiefolder over de graaggestuurde dickpick.

De wereld is gek. De wereld draait door!