Columns

LENTEGRIEZELS

Voor wie de memo gemist heeft: het is de Week van de Lentekriebels. Dat is een nationale projectweek voor speciaal- en basisonderwijs, georganiseerd door Rutgers en de GGD. Scholen die meedoen geven een week lang les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid.

Dit jaar is het thema ‘weerbaar online’, waarbij de koters leren hoe ze veilig gebruik kunnen maken van internet en sociale media. Ik heb even contact opgenomen met Rutgers en de GGD of ze dat lesmateriaal niet ook beschikbaar kunnen stellen voor volwassenen. Ik ken nog wel een aantal adresjes in medialand die een aantal cursussen kunnen gebruiken. ‘Wanneer verstuur je een dickpic?’ of ‘Hoe gedraag ik me minder als een lul?’, ik noem maar een zijstraat.

Daarbij komt er een uitgebreide workshop ‘hoe flikker ik iemand niet voor de bus?’. Die is speciaal voor (oud-)medewerkers van horrorhoofdredacties en leidinggevenden. Dat is tegenwoordig zo wonderlijk, hè? Op de werkvloer mag je als eindbaas nog geen kik geven of je wordt als intimiderend gezien, maar medewerkers mogen wel van alles en nog wat dat internet opmieteren. Over hoe een eikel of eikelin je bent geweest en wat er allemaal fout ging. Dat is toch gek? Je vecht iets uit in de arena, of je houdt je mond. Dat getwitterbis achter iemands rug om. Lekker dapper! Dan origamiën we ook een cursus ‘hoe ben je ambitieus zonder te schreeuwen’ en ‘hoe word ik geen Mart Smeets?’. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen.

Volgens mij is die Week van de Lentekriebels zo gek nog niet. Het is belangrijk dat kinderen leren wat seks is, hoe ze met elkaars en eigen lichaam omgaan en hoe belangrijk het is om grenzen aan te geven. De volwassenen die aanstoot geven aan een week waarin dat soort precaire zaken besproken worden, die moeten juíst eens zo een klasje meedoen. Het zegt iets, als je intieme zaken liever niet bespreekbaar wil maken. Dan was juist zo een voorlichting niet gek geweest. Wat is er mooier dan liefde, seks en alles wat daarbij komt kijken? Tijd om de bloemetjes en bijtjes gewoon te benoemen. Als je weet waar je op moet letten, zie je mooiere dingen.