Columns

KROONGOUDMIJN

Wat zal er vorige week in Huize ten Bosch een zucht van verlichting hebben geklonken toen bekend werd gemaakt dat Koning Willem-Alexander de miljoenensubsidie van Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn niet terug hoeft te dokken. Ik zag Wim-Lex en Max al zweterig bij de avonddis een angstig gesprek voeren. Wat als die 4,8 miljoen teruggestort moet worden? Toch Amalia’s vergoeding maar door laten stromen? Of verkopen we wat schilderijtjes?
Benieuwd of de Koning nog wel zo blij is met het cadeautje van Wilhelmina. In 1958 schonk die blauwbloed het natuurgebied aan de Nederlandse bevolking, waarbij de Oranjes verantwoordelijk blijven voor het beheer. Daar komt poet bij kijken, dus krijgt Koning Pils belastingpegels.
Aan die kroonmiljoenen zitten wat voorwaarden. Zo moet de staatsschiettuin minimaal 358 dagen per jaar geopend zijn en mag de eigenaar hooguit 1 hectare ‘ter bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer’ afsluiten.  De Koning kwakt het gebied, 7200 hectare, zo een drie maand per jaar dicht. Officieel hoor je dan geen subsidie te krijgen, maar voor de blauwbloedjes kan alles. Rechtszaak op rechtszaak, maar vorige week is besloten dat Wim-Lex de subsidie gewoon in zijn mantelzakken mag steken.
Ik begrijp het probleem niet. Als die kerel toch zo graag een paar keer per jaar met wat ballen, dieren af wil knallen, dan flikkeren we die lui toch gewoon een half dagje in de Oostvaardersplassen? U weet wel, dat met draad omheinde concentratiekamp voor wild. Concentratie, ja, want daar zitten de dieren per vierkante meter steeds dichter op elkaar geconcentreerd. Dan schieten die hete aardappels een aantal herten af en als klap op het jachtgeweer nog een paar Konikspaarden. Eén gaat er mee naar huis en wordt leuk als trofee opgezet voor in de hal. Amalia is ook een echt paardenmeisje, dus die vindt dat vast hartstikke leuk.
De dames, heren en jachtgeweren mogen pas de Oostvaardershel uit als ze minimaal een derde van het spul hebben afgeknald. Dan een dik diner, gebral over schitterende schoten en op naar volgend jaar. Dan kunnen die Kroongoudmijnen gewoon open blijven, het onderhoud naar de Staat en de euro’s die overblijven gaan terug naar de belastingbetaler. Hoe? In een koningsblauwe envelop!