Columns

IMAGO-SCHADE

Hoe moet dat nou toch met Wim-Lex en Max, nu blijkt dat opa Bernhard een regelrechte nazineus was? Voor wie het nieuws heeft gemist: op de zolder van Paleis Soestdijk werd de lidmaatschapskaart van de NSDAP gevonden. Kortgezegd: een pagina uit het vriendenboekje van Hitler. Bernhard bleef tot vlak voor zijn dood in 2004, met zijn poot op de Bijbel, ontkennen dat hij een nazi was. Volgens kenners ‘had hij zichzelf er van overtuigd dat hij geen lid was geweest.’ Dus als je maar lang genoeg tegen jezelf zegt dat je iets bent of kunt, wordt het vanzelf waarheid? Sinds ik die manifestatie-kennis van Bernhard tot me heb genomen ben ik mezelf 15 kilo slanker en drie nulletjes op de bank rijker aan het overtuigen. Na drie dagen nog geen succes, maar het mocht bij Prins B. ook even duren.
Samengevat was opa Oranje dus een nazi schuinsmarcheerder. Je zal het op je CV hebben staan. En wat moet dat als een bom zijn ingeslagen bij Wim-Lex en Maxima. Of is bom in dit geval een beetje verkeerd gekozen?
Ben benieuwd wat er door het hoofd van Amalia gaat. Zou dit dan misschien het einde van die hele poppenkast betekenen? Zou het, zou ze door de vieze drek die nu uitkomt over haar overgrootvader, kunnen ontsnappen aan de gouden kooi? Is het foute nazi-papier van Bernhard, haar vrijkaart naar een normaal bestaan? Is dit de laatste stuiptrekking van het koninkrijk?
Zou ze in haar bedje liggen, neuriënd, ‘Schade, monarchie, alles ist vorbei, alles ist vorbei, alles ist vorbei?’.
Het meest bijzondere aan dit verhaal is eigenlijk dat het papier nog op te snorren was. Waarom heeft de racistische rokkenjager dat papiertje niet beter weggemoffeld? Of sterker nog: verbrand? Waarom zou je het risico willen lopen dat iemand het ooit vindt? Of zou er een soort nostalgische trotz aan hebben gehangen? Eén van de vele ‘schade’-geheimen die de prins af en toe nog op wilde rakelen en aan wilde raken?
Kijkt Nederland überhaupt nog op van ellende in de politiek of het Koningshuis? Of is dit een onomkeerbare schande? Eén ding is zeker: het Koningshuis kampt met flink wat imago-schade.