Columns

EUROVISIE STOMFESTIVAL

Wat kan een mens druk zijn met nieuws. Dit weekend was Nederland in rep en roer over de diskwalificatie van dat joch met de schoudervullingen. De Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival had zich niet zo fijn opgesteld richting een medewerker en is daarom gediskwalificeerd. Een héél groot drama voor ons land. Terwijl de mest tegen de boerenplinten klotst, we niet weten waar we met de asielzoekers heen moeten en er nog steeds vier clowns zitten te formeren totdat ze een ons wegen (hoewel… nee, laat het grapje maar zitten), zijn we synchroon verontwaardigd dat de onopgevoede Klein zijn riedeltje niet mag doen tijdens die protsparade.
Ik weet niet waar ik me meer zorgen om maak, feit dat zo een blaag zich kennelijk dusdanig misdraagt dat het tot diskwalificatie leidt, dat het Eurovisie Songfestival klaarblijkelijk geen sanctie-plan had klaarliggen voor snotapen als Klein of dat heel het zonovergoten weekend men zich met zulke zaken bezighoudt. Behalve twee mensen, mijn vader en ik. We zaten maandag aan een vers bakje koffie en de conclusie was duidelijk: volgens hem moest het steeds groter, idioter en gekker. En dan had hij het niet over die schoudervullingen van Joost, maar over de optredens en de individuen die er ‘zingen’.
‘Als dat zingen is, ben ik nu aan het jodelen,’ lachen we onder de parasol.
‘Volgens mij is het niet zo moeilijk,’ vervolg ik, ‘om je gewoon aan de regels te houden. Natuurlijk is diskwalificatie helemaal kut met peren, maar werkt het niet zo dat als je geen gekkigheid of iets uithaalt, dat de kans dat je uit de race wordt gehaald gewoon nul is?’
We zwijgen.
‘Wij hebben toch ook geen normen en waarden meer, man,’ zucht hij, ‘alles moet maar kunnen, laat maar gaan allemaal!’
We turen over de landerijen, waar diepe bandensporen te zien zijn. Foutje. Die gasten werken zich zeshonderd slagen in de rondte om de boel op de rit te krijgen na al die dekselse nattigheid. Handen in het haar en aan het stuur. Aandacht voor de zorg, de harde werkers, leraren. Was daar maar meer aandacht voor, in plaats van een in colbert gehesen twintiger in Malmö. Daar word ik meu van. Eurovisie Stomfestival.