Columns

De royale trots van Apeldoorn

Na jaren van conserveren, verbouwen en vernieuwen is het eindelijk zover: de ondergrondse nieuwbouw van Paleis Het Loo is officieel geopend. De kroon op het werk waarmee we Apeldoorn als de groene en royale hoofdstad van de Veluwe in de spotlights zetten. Sinds 2022 werken we als Apeldoorn Partners samen met heel veel partijen aan het koninklijk jaar. Een thema waarmee we al het royale van Apeldoorn bundelen en promoten. Ik neem je graag mee in wat we de afgelopen jaren met elkaar hebben ontwikkeld in het kader van royaal feestvieren.

Het begon allemaal bij Paleis Het Loo, dat na een grondige restauratie op 15 april 2022 haar deuren heropende voor het grote publiek als aftrap van het koninklijke jaar. Daarna hebben we letterlijk de stad versierd met de prachtige ‘BIG BIJOUX’, de zogeheten ‘citydressing’. Geïnspireerd op de barokke tuinen van Paleis Het Loo. Honderden bomen aan de Loolaan en de Koninginnelaan werden versierd met een gouden boomsieraad, en talloze locaties in de binnenstad werden voorzien van vorstelijk gouden decoratie. Nog tot en met zondag 14 mei is er bovendien een installatie van de BIG BIJOUX te zien in ACEC.

Om het koninklijke Apeldoorn extra onder de aandacht te brengen, hebben wij als Apeldoorn Partners samen met Visit Veluwe vorig jaar een immense nationale en internationale campagne op poten gezet. In samenwerking met diverse ondernemers en partners is een aantal royale evenementen georganiseerd. Zo konden bezoekers van de Apeldoornse binnenstad tijdens ‘Wintersferen’ in december op zes panden bijzondere geprojecteerde videobeelden bewonderen met als hoogtepunt een grote videoshow op het Marktplein. Nog verser in het geheugen zit het Royal Light Festival. Tijdens de eerste editie dit jaar wandelden of fietsten tienduizenden bezoekers in maart een route tussen Paleis Het Loo en de Apeldoornse binnenstad om te genieten van (inter)nationale lichtkunstobjecten én een uitgebreid lokaal programma.

En er is meer koninklijk aanbod ontwikkeld waar je ook nu nog van kunt genieten.
Spring op de fiets en ontdek actief het koninklijk verleden van Apeldoorn met de belevingsfietsroute Royal Ride. Of stap in de auto en rijd langs unieke koninklijke hotspots met de Royal Rally. Over een uniek ritje gesproken: vanaf station Beekbergen maakte de Veluwsche Dinertrein twee weken geleden een culinaire reis over de Veluwe waar je als passagier kon genieten van 4-gangen verrassingsmenu van Restaurant De Echoput.

En hier stopt het niet! Het project boomkroonjuwelen staat namelijk op de planning voor mei! Vier grote, bijzondere kunstobjecten geïnspireerd op de koninklijke thematiek en het groen van Stadspark Berg & Bos die de buitenruimte verbijzonderen. Ook de campagne in samenwerking met Visit Veluwe, om het koninklijk aanbod van Apeldoorn te promoten, wordt dit jaar voortgezet. We zijn namelijk nog láng niet klaar met vertellen over de talloze koninklijke to-do’s en activiteiten die ervoor zorgen dat de bezoeker zich de koning te rijk voelt!

Kortom: we mogen ontzettend trots zijn op wat Apeldoorn de afgelopen jaren heeft bereikt, al het koninklijk aanbod dat onze stad reeds te bieden heeft én alles wat we samen ontwikkeld hebben. Zo zetten we Apeldoorn als de groene en royale hoofdstad van de Veluwe op de kaart!

Claudi Groot Koerkamp

Directeur – bestuurder

Apeldoorn Partners