Columns

CITY OVERDRESSING

Vorige week was het Koningsdag en Wim en Max deden hun intrede in Rotterdam. De prinsessenpolonaise was er, afgezien van Alexia, ook bij. Het was een dag van koninklijke kneuterigheid. Wim-Lex kreeg een panna toegespeeld en Maxima had een enig Feyenoordsjaaltje op de kop getikt.

Om dat laatste niet letterlijk te laten gebeuren, moet er zo een dag onbedaarlijk veel beveiliging ingezet worden. Amalia wordt namelijk van d’r tenen tot d’r kruin bedreigd door de Mocromaffia en ook de andere blauwbloedjes zijn niet veilig voor geëmmer. Treurig.

Even droefdruiliger is het idee dat die prinsenpoppenkast, zo een vier miljoen euro kost. Voor een verjaarspartijtje! Nog sipsnotteriger is het bijkomende feit dat Rotterdam de armste gemeente van Nederland is. Het duurste partijtje in het meest arme gedeelte van ons land. Het is zo sneu dat het lachwekkend wordt. Wie bedenkt zoiets?

In 2014 kostte Koningsdag zo een 850.000 euro. In een kleine tien jaar tijd is dat dus verviervoudigd. En ja, inflatie, ik hoor het u denken. Dat zal ook allemaal wel. Maar het meest treurtrieste moet nog komen: Rotterdam moet 2,5 miljoen betalen om de Koning een beetje fatsoenlijk te kunnen ontvangen. Er ontstond heuse ‘citydressing’ om de stad letterlijk aan te kleden voor de grote dag. Overal speciaal ontworpen logo’s en tierelantijnen.

De hoop is, meldt het NRC, dat de vormgeving ook op microniveau gehandhaafd wordt. Dus met vlaggetjes en kroontjes. Men hoopt dat ‘iedereen die de stad binnenkomt, lekker mee feest’.

De ironie. Volgens mij moeten we juist aan de inwoners denken, dat die fijn kunnen meehossen. In het (dagelijks) leven. Hoe kunnen we 2,5 miljoen euro pompen in een eenmalig verjaardagsfeestje van de man die alles al heeft, terwijl de rest van de Rotterdamse stakkers mee zit te loeren? Hoe moet dat als arm iemand voelen, om vanuit je flat met al je sores naar die poespas prinsenpolonaise te moeten gluren?

Hou me ten goede: ik ben gek op feestjes en begrijp dat je niet alles glad kunt trekken. Maar zo een knetterdure koningskermis, dat is niet recht te brallen. Neem met de Koning een speech op, zend dat landelijk uit en pomp het geld in de zorg of de armste laag van de bevolking. Citydressing? Zorg eerst maar eens dat je eigen inwoners zich fatsoenlijk kunnen kleden.