Columns

CAROLINE KLEIN BIER

Vergeet het kwartje van Kok, het biertje van Caroline doet zijn intrede. De Deventerse voorvrouw van de BBB, binnenkort omgedoopt tot de Bier voor Burger Beweging, stelt voor om alle minimumlonen met 1% te verhogen. Hartstikke nobel, natuurlijk. Wie kan daar nou tegen zijn? Meer geld, olé, olé! Hoeveel dat geintje de overheid gaat kosten? Dat had ze niet paraat. Waar ze dat miljard vandaan gaat halen? De belasting moet volgens Caroline ook omlaag.
Het totale pretpakket van Van der Plas moet 35 miljard euro gaan kosten. Uit welk varken dat getikt moet worden? Dat weet ze ook even niet. Bovendien liet ze haar plannen bij het CPB ook niet doorrekenen, want ze wil helemaal niet weten wat haar plannen kosten, omdat ze ook niet weet wat haar plannen oplevert.
Ik vind dit zo mooi. De lucht is roze en stikstof bestaat niet. Het regent morgen champagne en ik verander mijn haar in een suikerspin. De boeren mogen zoveel als ze willen uitbreiden en de koeien geven chocomelk. Iedereen krijgt geld en niemand hoeft dat te betalen.
Met deze ene gratis-bier-motie van Van der Plas, laat ze potsierlijk zien dat ze in geen enkel opzicht geschikt is voor het premierschap. Los van de agrarische partijpunten van de BBB: ik hoop dat de (anti-)stemmers van de partij inzien dat tegengas geven op het huidige beleid, geen manier is om een land te leiden. De BBB schopt tegen het kabinet – iets dat veel mensen graag zien. Maar wie het beleid onderuit trapt, moet ook met een oplossing komen. Een weldoordachte, uitgekiende oplossing. Niet roepen om het roepen en om stemmen te winnen. Iedereen is voor loonsverhoging, iedereen is voor belastingverlaging. Hoe in hemelsnaam kun je daar tegen zijn? Maar de plannen van de Bier Burger Beweging zijn onuitvoerbaar als deze niet goed uitgerekend worden. Caroline staat te roeptoeteren over wachtgeld, terwijl Moontje K. net zo goed politieke poet ontvangt. Om maar in termen te blijven: het is een heleboel blaten, maar heel weinig wol. Hoe weinig wol? Geen idee. Met feiten en cijfers heeft Caroline niet zoveel. Berekeningen zijn voor haar klein bier.