Columns

BOERENBONT MAKEN

Trammelant in het Wilde Oosten. Lientje die het ongepast vond dat Zelensky een bezoek bracht aan Nederland en Mark van den Oever die het vertikt om de Nederlandse vlag om te draaien tijdens Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Terwijl ik deze zin typ moet ik lachen en huilen tegelijk: het is een diepdroeve schetssamenvatting van hoe het er momenteel bij de (boeren)leiders aan toe gaat.

Op 3 mei twittert Van der Plas dat ze niet bij het bezoek van Zelensky komt, ‘omdat we ONZE slachtoffers herdenken’.

Ironisch – zeker omdat de dag na de Dodenherdenking de vrijheid wordt gevierd. Heeft herdenken ook niet alles met vrijheid te maken? En wie zijn ‘ONZE’ slachtoffers dan? Als ik aan mijn overleden opaatje wil denken, bepaalt Van der Plas dan of dat kan?

Door Zelensky, een man wiens land nu in crisis en oorlog verkeert, de rug toe te keren en alleen ‘ONZE’ slachtoffers te willen eren, laat Caroline zien dat zij maar één doel voor ogen heeft: het nationalisme misbruiken voor eigen gewin. Ze wil hiermee een punt maken, niets meer, niets minder. Een paar dagen later twittert de BBB-voorvrouw namelijk alweer een nuance-smoesje.

Hetzelfde geldt voor Van den Oever, die ik vanaf nu alleen nog maar Van den Droever kan noemen. Feit dat deze hooivork het in zijn botte boerenhersens haalt om de trots van de boer boven die van de trots op onze dappere oorlogsstrijders en bevrijders te zetten, zegt alles over de tunnelvisie van deze man. Ik had wel eens willen zien als asielzoekers zo met onze Nederlandse vlag waren omgegaan. Dan was Nederland te klein geweest!

Het is een kwestie van een spelletje professioneel proleterig uitmelken van zowel de voorman als -vrouw. In beide situaties vergeten zij de essentie. Volgens Mark staan de acties met de vlaggen los van de betekenis van de Nederlandse vlag. Die vlagger, ik bedoel vlieger gaat dus niet op: een stuk stof met de Nederlandse rood-wit-blauw kleuren staat wel degelijk symbool voor onze natie. Je mag het logo van Greenpeace of de Mac toch ook niet zomaar te pas en te onpas gebruiken? Of je hem nou omkeert of niet. En Lientje moet geen halfbakken punt proberen te maken over de rug van zowel Zelensky als oorlogsslachtoffers. Herdenken kan waar, wanneer en aan wie je maar wilt. Dus, BBB en FDF, maak het niet zo boerenbont.