Columns

ApoldroNU – Hardvochtig

Steeds vaker lees ik verhalen in de krant waarvan ik denk: moet nou echt alles juridisch worden uitgevochten? De steeds dreigender taal van de gemeente Apeldoorn tegen die arme bewoners van de Loenense camping de Marshoeve vind ik ongekend.

En dan dat gedwongen bakzeil halen tegenover een mevrouw die in de bijstand zit. Volgens ‘de normen’ moest zij maandelijks tweehonderd euro aan boodschappen uitgeven en dat deed ze niet. Ten eerste: hoe weet de gemeente dat, is hier sprake van George Orwells Big Brother is watching you?

De vrouw, vond de gemeente, had ‘dus’ te veel bijstand ontvangen en moest 10.000 euro terugbetalen (waarvan, van haar bijstandsuitkering?). De Centrale Raad van Beroep riep de gemeente tot de orde. Want wat was er mis met een inwoonster die slechts vijftig euro aan boodschappen uitgaf omdat ze schulden afloste, soms een maaltijd oversloeg of weleens bij de buurman mee at? Zo ging het Stadhuis bij nog enkele bijstandsgevallen nat.

Ons democratisch gekozen gemeentebestuur stelt zich tegenwoordig wel erg hardvochtig op tegenover de zwaksten in onze samenleving. Voor hen gebruik ik de vaak misbruikte term ‘kwetsbare mensen’ niet ten onrechte.

Nog iets. De burgemeester ging in de fout toen hij een dwangsom van 500 tot 1500 euro oplegde aan het pré-historisch Hapskamp achterin park Berg en Bos. Daar was eens in een besloten gezelschap alcohol genuttigd waarna een overijverige boswachter had geklikt richting gemeente. De onafhankelijke bezwarencommissie stelde de burgemeester in het ongelijk waarna deze de uitspraak bijna een jaar onder de pet hield, zo lees ik.

Ik ben trouwens benieuwd hoe de rechter gaat oordelen over de ongekende kilheid waarmee het gemeentebestuur de Marshoeve-bewoners behandelt en intimideert die ze zelf vaak al tientallen jaren gedoogt. Het is een meedogenloze opstelling die ik gedurende mijn vele journalistieke jaren in Apeldoorn niet eerder heb gezien.

Ik zou zeggen: mensen in het Stadhuis, hou toch op met die kleinzielige machtspolitiek, toon je menselijk gezicht, maak de kloof overheid-burgers niet nòg groter!

Tot volgende week!