Columns

ApoldroNU – Onze pleinen

Het is weer terrassenweer. Gezellig op onze uitgaanspleinen en elders in Apeldoorn en de dorpen. Maar op die pleinen valt best wat af te dingen. Vergeleken bij de uitgaanspleinen in andere steden waar ik kom – die prachtige Deventer Brink voorop – steken de onze wat armoedig af. Het hoeft niet zoveel geld te kosten om ze wat meer op niveau te brengen. Gewoon vaker het zwerfafval opruimen, gemeente! Want helaas, niet iedereen weer een prullenbak te vinden. Allereerst het Raadhuisplein: ondernemers, wanneer worden die foeilelijke ijzeren tonnen vol dode struiken nou eens bij het grofvuil gezet? En alsjeblieft, niet weer die uit de coronatijd stammende planken en touwen als terrasafzetting. En moet dat nou: een uitpuilende afvalcontainer pontificaal op het plein?

Dat plein krijgt wel een mooi opkikkertje met de opening in het najaar van Brasserie de la Mairie, met terras. In het hoekpand van voorheen juwelier Van der Meij en later Rituals. Straks horend bij Café de Paris. Dat vroeger onder dezelfde naam horecazaken had in het souterrain van het Raadhuis (nu Fijn) en aan het Caterplein (nu Ale House).

Voor het Leienplein houd ik mijn hart vast, met de sluiting van enkele horecazaken, de formulewijziging van Het Nieuws van Apeldoorn, het teruggelopen terrasbezoek vorig jaar en het verdwijnen van haring- en mosselparty. Het Caterplein oogt tijdens de weekendavonden en –nachten gezellig met volle terrassen en sfeerverlichting. Maar kom niet overdag in de sèrre-steeg. De gemeente zou die sèrres het liefst weg hebben, maar hoezo? Ze horen erbij, de uitbaters hebben ze voor hun omzet hard nodig. Toch kan het anders. Haal dat lelijke plastic windscherm weg, zorg voor meer eenheid in die bouwwerkjes. Als het wat geld kost, de gemeente (die er zelf ooit vergunningen voor gaf) zou best de helpende hand mogen uitsteken. Apeldoorn gaat zichzelf in landelijke media promoten als een fantastische stad. Dan moet je dat wel waarmaken.  Zo niet, dan zet je jezelf voor schut.

Tot volgende week!