Columns

ApoldroNU – Markthal, wat nu?

Arnold Zweers

Maaiveld, dat vind ik nou een bijzondere aanwinst. De derde editie – alweer enkele weken geleden – van dit initiatief van de gemeente, Orpheus, Gigant en CODA was top. Niet het geijkte maar het speciale. Kleine kunstuitingen bij het kanaal en de Nettenfabriek. Grote sterren op het indrukwekkende hoofdpodium, met beide avonden vijfduizend mensen op het sfeervolle Stationsplein dat daarvoor geknipt is. En dan twee gerenommeerde Apeldoornse orkesten die artiesten van naam begeleidden alsof ze dat dagelijks doen. Douwe Bob met achter zich het NJO Poporkest. Sven Ratzke met de Ereprijs. Dit kan alleen maar groeien, nog beter worden.

Maar ja, er komt altijd een maar. Terwijl de binnenstad van Maaiveld beslist wel een graantje meepikte met veel mensen op de been en volle terrassen, is dat bij evenementen – ook straks bij Drakenboot weer – op het Zwitsalterrein natuurlijk niet het geval. Want te ver weg van ons centrum af gelegen, dat zo ontzettend snakt naar meer reuring.

Daarom verbaas ik me. We hebben sinds een paar maanden een Markthal. Heeft iets van drie miljoen euro gekost (ik hoor en lees verschillende bedragen). Maar vooralsnog geen muziekfestival of ander gebruik van betekenis. Ook mijn stem ging indertijd naar die hal.

Een ‘bouwwerk zonder betekenis, uitsluitend decoratief’ is een folly, maar dan wel een heel dure.

Ik zie soms Apeldoorners bedenkelijk naar die hal staan kijken en spreken over ‘dat ding’. Het zou mooi zijn als er goed vormgegeven mobiele horeca met terrassen in komt. De warenmarkt er omheen gedrapeerd kan daarvan mee profiteren, zie de Deventer Brink-markt. Waarom verenigingen en organisaties niet stimuleren om van alles en nog wat tussen die tien dikke houten palen op touw te zetten. Een wekelijkse kunstmarkt, muziekkorpsen die er optreden. En een festivalletje op z’n tijd. Alles om de binnenstad beter te maken, daar is ‘dat ding’ toch voor gebouwd?

Tot volgende week!