Columns
Arnold Zweers
Arnold Zweers
‘We willen geen Ugchelen worden,’ zeggen ze in Klarenbeek. Dat snap ik best. Ugchelen is een woonwijk van Apeldoorn geworden. Tegenwoordig met een eigen plaatsnaambord, dat dan weer wel. Ik denk dat ze zich in Klarenbeek niet zo druk hoeven te maken. In het zwartste scenario gaat Nederland volledig op slot. De boeren, de wegenaanleg, de woningbouw, de complete economie. Rampzalig!
Dit na de uitspraak van de Haagse rechtbank bij een zaak van Greenpeace tegen de Nederlandse Staat over stikstof. En vlak voor de kerst idem de Raad van State. Beide rechtsorganen zeggen: Nederlandse overheid, je handelt volledig in strijd met je eigen wetten op gebied van natuur en stikstof. Strenge wetten die Europa’s ‘beste jongetje‘ jaren geleden zelfvoldaan heeft vastgesteld; zonder zich af te vragen of dat allemaal wel kan in dit overvolle, hyperactieve landje. Scoringsdrift boven realiteitszin. De Staat der Nederlanden heeft zich in eigen voet geschoten. De rechters konden scoren voor open doel. De Greenpeace-vertegenwoordigers hoorden de uitspraak met een big smile aan. Voor wanhopige boeren en woningzoekenden valt er weinig te lachen.
Enfin. Ik denk die stikstofkwestie nu even weg. Apeldoorn moet van de provincie Gelderland 20.000 woningen bouwen. Binnen het bestaande stedelijk gebied is daarvoor te weinig ruimte. Beekbergsebroek (bezuiden De Maten) is als nieuwbouwlocatie aangewezen. Maar ik verwacht niet dat Apeldoorn helemaal naar Klarenbeek oprukt. Dat zou een heel rare uitstulping geven.
Apeldoorn zal eerder richting Beekbergen/Lieren kruipen. Want dat Beekbergsebroek vergt een brug over het kanaal met een weg richting Kayersdijk nabij de A 1. Daar komen woningen langs. Omdat in de gemeentelijke Omgevingsvisie ook woningbouw ‘onder’ Malkenschoten (omgeving Het Witte Veen/De Els) is voorzien, staan projectontwikkelaars al te popelen om daar grond te kopen. Met uiteindelijk nog maar een flintertje groen tussen Apeldoorn en Beekbergen.
Allemaal toekomstmuziek, hoewel dat niet iedereen als muziek in de oren zal klinken.
Premier Schoof heeft beloofd rond 1 april (!) met een stikstofoplossing c.q. plan van aanpak te komen. Toch vrees ik dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) en haar partijleider Caroline van der Plas nachtmerries hebben, met in de hoofdrol het stikstofspook, waarvan ze de impact zwaar hebben onderschat.
Tot volgende week!