Columns

ApoldroNU – John Berends

Arnold Zweers

Driekwart jaar geleden. John Berends, oud-burgemeester van Apeldoorn, werd hoofdpersoon van een rel in het Gelderse provinciehuis waar hij sinds 2019 commissaris der Koning is. Berends zit al die tijd thuis. Een typisch staaltje van trial by (social) media, het middeleeuwse lynchen. Passend in het rijtje Marco Borsato (ooit de populairste zanger van ons land), Matthijs van Nieuwkerk (idem als tv-presentator), ‘anchor NOS-sport’ Tom Egbers.

En altijd maar dat laffe anonieme melden, soms twintig jaar na dato.

Op de redactie van de Apeldoornse Courant had ik ooit een kl..tzak als chef (God hebbe zijn ziel). We gingen de strijd met hem aan, met open vizier. En wonnen uiteindelijk. De tegenwoordige zwartmakerij riekt naar valse motieven, een jacht op baantjes en macht. En de wolven in het bos die het mogen afmaken.

John Berends was één van Apeldoorns betere burgemeesters. Ik heb mijn oor her en der te luisteren gelegd. Als wethouder in Zwolle (1998-2005), burgemeester van Harderwijk (2005-2012) of Apeldoorn (2012-2019), nergens werd hij beticht van pesten, schelden of stemverheffing – wat ze hem in Arnhem toedichtten. Ik snap wel dat de ambtelijke top daar  Berends niet pruimde. Zijn voorganger Clemens Cornielje was een zachtaardig man, hij had kanker en was er vaak niet. Mooie kans voor die ambtenaren om de touwtjes in handen te nemen. Nieuwkomer John Berends was een spelbreker, die moest weg.

Woke-avant-la-lettre was ooit de valse beschuldiging door een aandachtsjunk in het Apeldoorns Raadhuis. GroenLinks-fractievoorzitter Cees van der Zouwen kreeg de vrouwelijke inquisitie van het partijkantoor op visite. De houwdegens verweten hem ’seksueel ongewenst gedrag.’ De waarheid was dat de dame in kwestie al eerder een knappe schooldirecteur valselijk had aangeklaagd. Zodra de door haar geadoreerde mannen er tabak van kregen ging ze in de gevechtsmodus. Van der Zouwens fractiegenoten steunden hem niet, die hadden zelf trek in zijn leiderspositie.

De woke-kwesties van nu zetten de beklaagden ‘on hold.’ Flutonderzoeken duren eindeloos. John Berends, breng je eigen verhaal naar buiten. En houd de eer aan jezelf.

Tot volgende week!