Columns

ApoldroNU – Goeie ouwe VAD

Arnold Zweers

Overijssel denkt er over een eigen non-profit provinciaal busbedrijf te beginnen vanwege de aanhoudende problemen, ook in Gelderland trouwens, met vervoersmaatschappij EBS.

Ik ga even ver terug in de tijd. Geregeld stond ik als jochie – alleen of met mijn ouders – op zaterdagmiddag bij de bushalte aan het Hofveld vlak bij ons huis. Samen met tientallen anderen uit Apeldoorn-Zuid. Te wachten op lijn C. Met moeite wurmden we ons de al flink gevulde bus in. De vriendelijke – voor iedereen bekende – chauffeur draaide een kaartje uit de roller, knipte er een gaatje in en wij betaalden 35 centen voor een enkeltje richting ‘het dorp,’ het woord ‘stad’ kwam niet in ons op.

De Hema was net nieuw, V en D ongelofelijk druk, alleen al vanwege de roltrap.

Een trekpleister was ook de Raadhuispassage vol met snuisterijwinkeltjes. Nu zit daar kledingzaak De Sting. Een heerlijk Italiaans ijsje aten we bij ‘Lav’ aan de Paslaan.

Op zaterdag was niet alleen Apeldoorn uitgelopen naar onze Hoofdstraat, maar ook Epe, Eerbeek, Loenen, noem maar op. Ze kwamen allemaal met de groene bussen van de VAD –Veluwse Autobus Dienst – met een springend hert op de zijkanten en het Sophiaplein als busstation.

Door wat volgde kun je best heimwee hebben naar de VAD. Met aanvankelijk in Apeldoorn maar vijf stadslijnen: A naar Berg en Bos, B naar Het Loo, C naar Zuid, D naar Orden en E naar de Staatsliedenbuurt.

In 1994 werd de in 1923 opgerichte VAD bij het grofvuil gezet. We kregen Midnet, dat ging nog wel. De ellende begon toen het aanbestedingsspook zijn tengels uitstrekte naar het openbaar regiovervoer. We kregen – ik weet de volgorde niet meer precies en misschien mis ik er nog eentje – Connection, BBA (de Brabantse Buurtspoorwegen en Autobusdiensten…), Veolia, Syntus met die rottige Chinese e-bussen, en nu EBS. Het werd bij elke aanbesteding beroerder. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn ze blij dat ze hun eigen gemeentelijke vervoerbedrijven nog hebben. Kom op provincie, geef ons weer iets vertrouwds en betrouwbaars van die goeie ouwe VAD terug!

Tot volgende week!