Columns

ApoldroNU – Decibelhel

Arnold Zweers

Drie dames klagen Paradiso aan. Ze wonen naast ’s lands beroemdste poptempel. En ondervinden daar veel geluidsoverlast. Je kunt zeggen: waarom zijn die dames daar dan gaan wonen, Paradiso bestaat al 57 jaar? Maar zo werkt het niet in onze rechtsstaat.

In Apeldoorn breekt binnenkort het muziekseizoen weer aan. Bepaald niet die hoeveelheid openluchtconcerten van sommige steden. Zeker niet zoals in Amsterdam, waar menige inwoner de stad ontvlucht vanwege de kolére-herrie van de Amsterdam Dance Event.

Maar toch. Ik moet nog zien hoe het komende maanden gaat als op het Zwitsal-terrein weer muziekfeesten worden gehouden, bijvoorbeeld Drakenboot-in-concert, maar ook de optredens bij Soap. Want sinds kort zijn de luxe huizen aan de overkant van de Vlijtseweg bewoond. En daar wonen, gezien de koopprijzen, bepaald geen onbemiddelde mensen. Een advocaat is gauw ingehuurd, de gemeente voor het gerecht gesleept. En dan wil ik nog weleens zien hoe dat uitpakt.

Nu is het helaas bon ton om steeds harder te draaien. Ik woon drie kilometer van de Zwitsal maar hoor de zware basgeluiden overduidelijk, laat staan als je er vlakbij woont. Nog even, en op Prinsennacht/Koningsdag gaan de deejays weer los. Aan de Beatles, ooit de grootste aanjagers van de jongerencultuur, kan het niet hebben gelegen. Zij staakten na vier jaar de live-optredens omdat hun iele geluidsboxjes niet op konden tegen het massale gegil uit zestigduizend meisjeskelen.

Ik heb – als liefhebber en als journalist – talloze popconcerten bijgewoond. Die boxjes werden giga-versterkers. Ik heb er gehoorschade door opgelopen. Minstens een half miljoen Nederlanders, het merendeel jongeren, hebben al gehoorverlies. Kno-artsen waarschuwen voortdurend, maar tevergeefs. Onder de 100 decibel zou ‘de beleving’ er niet zijn, maar daarboven krijg je tinnitus, beslist geen lolletje. Het speelt wereldwijd. Ik fietste eens met mijn vrouw door Cambodja. Wat een rust. Tot we een dorpje met tien huizen binnen reden. En in een decibelhel belandden. Er was een bruiloft aan de gang. Cambodja had hardcore en dance ontdekt. We fietsten maar snel door. Al gehoorschade genoeg.

Tot volgende week!