Columns

ApoldroNU – Buurvrouw

Arnold Zweers

Ik heb een nieuwe buurvrouw. Althans, zij woonde er al, ik ben er een tijdje geleden naast komen wonen. In het begin dacht ik: wat een vreemd mens, en wat een raar taalgebruik. Ze verhaspelde ook allerlei woorden.

We delen hetzelfde huisnummer, 9. Nee, niet 9a en 9b, we wonen allebei op 9, kijk maar rechtsboven. Er zit maar een flinterdun muurtje tussen onze huizen. Zie links, daar heb je d’r. Ze verrommelt zelfs haar eigen naam. Dan noemt ze zich weer Juffie Kruit, dan weer Rensmans. Ik zal haar eens op de koffie vragen. Waarschijnlijk is het geen beroerde meid, meer een dwarsdenker. Net als ik columnist.

Vroeger hadden we gewichtige heren als Jan Blokker en mr. G.B.J. Hiltermann die het nieuws duidden. Tegenwoordig wordt dat aspect van het Nederlandse medialandschap gedomineerd door vrouwelijke dertigers die vrijwel allemaal ultra-feminist zijn en uiterst politiek correct. En als ze gescheiden zijn, schrijven ze tien jaar later nog over die vent die te beroerd was om de vuile borden in de vaatwasser te pleuren. En dat ie zelfs met urenlang gefrummel nog niet in staat was haar een orgasme te bezorgen.

Maar nee hoor, onze Rens, die qua leeftijd mijn (klein-)dochter zou kunnen zijn, verschiet haar kruit absoluut niet aan mannenhaterij. Ze scheldt weleens op mannen, bijzondere exemplaren als Johan Derksen die erom vragen. Maar anti-man, welnee. Ik geloof niet dat ze een vaste gozer heeft, misschien een paar losse scharrels, geen idee, wat dat betreft heeft ze iets mystieks. Trouwens, een wijntje op zijn tijd, daar is ze niet vies van. Dat hoor ik regelmatig aan het glasgerinkel door het papieren wandje heen.

Ik twijfel of ze tijd heeft voor een buurpraatje. Aan haar zwartomrande ogen (gelijk de gedetineerde advocate Inez Weski) te zien werkt juffrouw Kruitefluit zich tot diep in de nacht het apenzuur. Behalve de ruimte hiernaast moet ze immers ook nog vaak een gat in de Stentor vullen, de plek die ik vroeger volplempte. Enfin, ik zal haar maar eens op de wijn… eh koffie vragen.

Tot volgende week!