Columns

(AAN)KLAGEN

Wat deed u zo een vijftien jaar geleden? Een dame uit Apeldoorn startte in die tijd een opleiding aan het Saxion. Wat daar zo bijzonder aan is? Ze is nog niet klaar. En dat is op zich nog niet zo een issue. De dame heeft de examencommissie aangeklaagd omdat haar scriptie, die uit 2016 (!) stamt, door twee commissieleden is afgekeurd.
En ik vind dat volkomen terecht. Ik had na vijftien jaar studeren aan de academie voor Mens en Arbeid (!) die zakkenwassers van zo een examencommissie ook eens flink de oren gewassen als ze mijn scriptie na zoveel jaren tomeloze inzet zouden afkeuren. Sterker: ik had het hele Saxion erbij betrokken. Waarom heeft niemand na een jaar of tien niet gewoon dat diploma in de knuist gedrukt? De school is toch verantwoordelijk voor jouw opleiding?
Vijftien jaar geleden studeerde ik, na een jaar meer gespijbeld te hebben dan aanwezigheidsvinkjes te mogen ontvangen, op het VWO af. Ik zakte in eerste instantie voor mijn examen, maar kon mezelf met een herexamen naar dat papiertje bluffen. Ikke blij, natuurlijk.
Als dat anno 2023 zou zijn had ik de commissie ook aangeklaagd. Sterker: ik had voor de examens al flink wat rechtszaken aangespannen. Want het was niet mijn fout dat ik spijbelde, dan had die school maar geopend moeten zijn op latere uren! Die eerste paar uur, dat zijn toch geen tijden voor een tiener. Daarnaast zou ik de docent wiskunde aanklagen omdat ik geen fluit van die formules snapte en er ging een dagvaarding richting de leraar handenarbeid voor dat sissertje tijdens solderen. En dan die gymleraar. Daar zou ik linea recta een advocaat op af sturen. Ik stond notabene op vrijdagmiddag de laatste twee schooluren te heisteren in die rotzaal en sportte me het snot voor de ogen. Ik kreeg steevast geen ‘goed’ maar een ‘voldoende’ voor gym. Reden? Ik was niet lichtvoetig genoeg. Fatshaming! Dat zou mijn advocaat ook zeggen. Die zou geld eisen. Hoeveel? Miljoenen!
Maar ja. Ik deed niets. Klaagde niet en al zeker niemand aan, akkerde die opleiding door en liet het erbij. Gelukje voor u: want nu moet ik grapjes verkopen voor geld. Rens & Arbeid.