Stedendriehoek

Pop-up terras in het ‘mooiste park van Apeldoorn’

In Apeldoorn zijn deze zomer op meerdere plaatsen zogenoemde pop-up terrassen. Dit zijn tijdelijke terrassen in onder andere het Oranjepark, Beekpark, bij het station en er loopt een aanvraag voor een terras op de Hoofdstraat, tegenover de McDonald’s. Afgelopen week ging het terras in het Oranjepark open. Samen met Jeroen ten Veen (café Jeroen) en diverse lokale ondernemers sloeg Elise Teunissen (Teun Apeldoorn) de handen ineen om dit te realiseren.

Het is vrijdagmiddag, 27 graden en licht bewolkt, wanneer ik Elise spreek in het Oranjepark. Het is vandaag de vierde dag dat het terras geopend is, vertelt zij. Hoewel het de eerste dagen niet zulk lekker weer was heeft het team niet stilgezeten. Zo is onder andere de zeecontainer, waar de koeling in staat, behangen met een jungleprint. “Het vormt zo meer een geheel met het park. We hebben voor onze huisstijl gekozen voor oranjekleuren. Toepasselijk, omdat dit het Oranjepark is.”

Het idee voor een pop-up terras ontstond nadat Jeroen en Elise zich realiseerden dat er in de Kapelstraat, waar hun horecazaken Teun Apeldoorn en café Jeroen zijn gevestigd, geen mogelijkheden waren om het terras uit te breiden. Op verzoek van burgemeester Ton Heerts gingen ze buiten de binnenstad kijken en kwamen ze bij het Oranjepark. “Het is het mooiste park van Apeldoorn”, vindt Elise. “Het is dichtbij de binnenstad en iedereen kent het wel. Het is echt een typisch stukje Apeldoorn.”

Hapje en drankje

In samenwerking met lokale ondernemers is er een hapje en drankje verkrijgbaar bij de bar. “Via onze website www.popuppicknick.nl kun je alle dagen van de week lunch- en borrelboxen bestellen van de Pastazaak. Daarnaast hebben we koffie van Kaldi, wijnen van Henri Bloem, ijs van Van Swoll, kaas van het Kaaslokaal en nootjes van de Nootzaak. Ik vind het altijd al belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers, maar nu dubbel zo belangrijk. We hebben allemaal een moeilijke periode achter de rug en we moeten het samen doen.”

Coronaproof

Het open karakter van het park biedt de mogelijkheid om voldoende afstand van elkaar te houden. “Het is een openbaar park en het blijft ook openbaar. Op het terras staan de tafels uit elkaar. Als er te veel mensen aan een tafel gaan zitten, dan zeggen we daar ook wat van. Het is ook mogelijk om met een kleedje in het gras te zitten.” Er zijn toiletten aanwezig, zodat mensen langer kunnen blijven hangen. “We draaien geen harde muziek en ruimen het afval goed op. We willen het park netjes en schoon houden en niet voor overlast zorgen. Het moet een leuke plek zijn waar jong en oud in de zomer een terrasje kan pakken en dus ook de buurtbewoners. We hebben tot nu toe hele enthousiaste en leuke reacties gekregen. Dat is heel fijn, want we hebben ook ons best gedaan.”

Het pop-up terras is tot zeker 1 september dagelijks geopend vanaf 12.00 uur. Alleen met slecht weer is het terras gesloten.