Stedendriehoek

‘Pleegouder zijn verrijkt ons leven’

APELDOORN – Gerard en Marlies zijn al twaalf jaar actief als pleegouders. Momenteel hebben ze hun zesde pleegkind in huis. Gerard en Marlies vangen eigenlijk alleen maar pubers op, omdat ze beiden een baan hebben. “Dit houdt ons onder de mensen. Pleegouder zijn verrijkt ons leven.”

Het eerste pleegkind namen Gerard en Marlies op eigen initiatief in huis; daarna heeft het stel zich verbonden aan SGJ Pleegzorg, dat nu onderdeel is van stichting Timon. Na het volgen van een STAP-cursus, zijn er nog 5 kinderen in huis gekomen. Gerard en Marlies doen aan langdurige opvang; één pleegkind heeft meer dan 8 jaar bij hen gewoond.

Vertrouwen opbouwen
Als pleegouders heeft het stel moeilijke tijden gekend. Gerard: “De kinderen zijn vaak beschadigd, vertrouwen vinden ze heel moeilijk. Het ‘samen’ zijn, het vormen van een gezin kan hierdoor heel moeilijk zijn. Het is dan je taak als pleegouder om vertrouwen op te bouwen. Dit doe je door bijvoorbeeld altijd je afspraken na te komen.”

Het moeilijkste moment is altijd het moment van weggaan, vertelt Gerard. “Maar met alle pleegkinderen hebben we nog steeds contact en dat is voor ons erg waardevol! De mooie momenten in het pleegouderschap zijn voor ons vaak de kleine dingen. Toen onze pleegdochter voor het eerst met het openbaar vervoer durfde te reizen bijvoorbeeld. Dat was een ontzettend grote overwinning voor haar en maakt ons als pleegouders heel trots.”

Begeleiding naar zelfstandigheid
SGJ Pleegzorg van Timon biedt pleegzorg aan kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar. Vanuit een pleeggezin wordt, waar mogelijk, gewerkt aan terugkeer naar huis. Als terugkeer geen optie is, dan worden jongeren met langdurende pleegzorg begeleid naar zelfstandig wonen en leven. Alle pleegouders van SGJ Pleegzorg leven vanuit christelijke waarden en normen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van pleegzorg? Heeft u ruimte in uw hart en huis? Op maandag 20 november is er een pleegzorg informatieavond in Apeldoorn! Meer informatie en aanmelden kan op: www.timon.nl/pleegouders