Stedendriehoek

Petitie tegen toekomstig vliegtuiglawaai

EPE – De actiegroep Red de Veluwe zet alles op alles om meer handtekeningen binnen te slepen voor de petitie tegen de uitvliegroutes van het nieuwe vliegveld Lelystad. Zoals de plannen er nu liggen gaan vliegtuigen op 1800 meter over de dorpen Oldebroek, Hattem, Wezep, Wapenveld, Heerde, Epe, Emst, Vaassen, Gortel, Niersen, Hoog Soeren en Radio Kootwijk vliegen. Vóór 12 september moeten er genoeg handtekeningen verzameld zijn om nog invloed uit te kunnen oefenen op het voorgenomen beleid.

Afgelopen weken gingen leden van het actiecomité de straat op en bij evenementen langs om flyers uit te delen waarin gewezen wordt op de toekomstige overlast van lawaai en fijnstof. In de actiefolder wordt tevens opgeroepen om de petitie te steunen. Dat kan door digitaal de petitiepagina Red de Veluwe te ondertekenen (www.petities.nl – Red de Veluwe).
“Het grote probleem op dit moment is dat de mensen in onze gemeente niet op de hoogte zijn van de uitvliegroutes recht boven onze dorpen. Bij het uitdelen van de flyers merken onze actievoerders steeds dat bewoners helemaal verbaasd zijn als ze het werkelijke verhaal horen. Omdat de berichtgeving in eerste instantie uitsluitend op Teuge was gericht, hebben mensen niet door dat ook hier straks op 1800 meter vijf tot zes vliegtuigen per uur de rust gaan verstoren. Alle bewoners en toeristen op de Oost Veluwe gaan daar echt enorme hinder van ondervinden want 1800 meter is heel laag ,” aldus woordvoerder Coos Paulusma.
Het actiecomité heeft daarom folders laten drukken om de bewoners te informeren. “ De petitie ondertekenen op Red de Veluwe is iets wat iedereen gewoon moet doen. Het heeft echt zin om te laten merken dat we het niet eens zijn met dit voornemen dat eind juni totaal onverwacht bekend werd gemaakt,” zegt Paulusma.
“Daarnaast proberen we natuurlijk politieke druk uit te oefenen op ons gemeentebestuur en de fracties in de raad. Ook zijn we het verzet aan het organiseren en zoeken we samenwerking met actiecomités in andere regio’s. Er moet nog veel werk verzet worden. Daarom proberen we zoveel mogelijk mensen te charteren om zich in te zetten en actie te voeren. Maar ook belangengroepen, natuurorganisaties, of mensen die kennis in huis hebben waar we wat mee kunnen zoals bijvoorbeeld luchtvaartexperts en websitebouwers, ze zijn van harte welkom om zich aan te sluiten. iedereen kan zijn steentje bijdragen en zich aanmelden via info@onsmooiepe.nl . Nu de vakantie bijna voorbij is moeten we snel alle krachten bundelen en op alle fronten aan de slag om dit plan van tafel te krijgen,“ aldus een strijdvaardige Paulusma.