Stedendriehoek

PASSIE(F)

‘Je hebt er rode wangen van’, en hij neemt een hijs van zijn sigaret.
‘Ik ben ook kapot.’
Het is een zonnige zondag en ik kom net het podium af. Try-outs van mijn nieuwe cabaret. Een vriend, acteur, staat naast me te paffen. Hij had ook opgetreden. Het was een leuk concept: in verschillende tuinen diverse optredens. Bij de naborrel kwam iedereen nog even samen. De vriend had ook nieuw materiaal. Ik ging goed, hij ging geweldig. Ik ben daar trots op.

Maandag lees ik in de krant over mensen met ‘passieve inkomens’. Ik word daar een beetje passief agressief van. Dat zijn dan van die gasten die online trainingen in elkaar hebben gezet, bijvoorbeeld. Die kunnen anderen dan kopen. Het was even doorpakken, vertelde de geïnterviewde, maar daarna was het easy. Een kind kon de was doen! Het geld stroomde binnen terwijl hij lekker op het strand lag te bakken.

De vriend plopt een pilsje open. We zitten aan het einde van de middag op een tuinbankje. Even napraten. Hoe ging het? Wat waren de reacties? Lachten ze? Wat ging er klote? Hij ziet er moe uit. Wallen.
‘Heb ik altijd na het spelen,’ begint hij, ‘ik geef alles. Ook al vraagt het stuk om klein te spelen. Ik geef alles, al mijn energie, al mijn aandacht, al mijn focus.’
Ik gooi mijn All Stars uit en drink wijn uit een bierpul. Zijn meer mijn maatjes.
‘In het middenstuk raakte ik het publiek een beetje kwijt. Maar dat improviseren,’ babbel ik, ‘dat ging goed. Als ik dan weer energie geef, krijg je vanzelf weer een lach of een reactie,’ en ik veeg de vriend over zijn knie. As.

Met niks doen je geld verdienen. Wat is het volgende makkelijke? We hoeven niet meer te trappen op de fiets. E-bike. We hoeven niet meer eten klaar te maken. Thuisbezorgd.nl. We hoeven niet meer actief op zoek naar liefde of seks. Tinder. We hoeven niets meer te doen. Je moet wel jagen op je dromen, ze komen niet vanzelf jouw kant op.

‘Moet je ruiken’, en ik til mijn arm op.
De vriend lacht. ‘Hoeft niet, ik ken het. Angst en adrenaline. Geweldig. Zometeen lekker in bad en morgen weer schaven wat beter kan.’

We ouwehoeren nog wat en tikken onze borrels achterover. We hebben alles gegeven vanmiddag. De moeheid zegt dat we keihard gewerkt hebben. Geen lekkerder gevoel dan dat. Wij hebben een passie-inkomen.