Stedendriehoek

Paleis Het Loo nuofficieel botanische tuin

APELDOORN – Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen, een beloning voor decennia lang vakmanschap.

Paleis Het Loo beheert een aantal bijzondere plantencollecties, waarvoor al in de 17e eeuw de basis werd gelegd door de eerste bewoners van het paleis, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary II. Hiertoe behoren onder meer de Citrus-collectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten. 

Het tuinseizoen is inmiddels weer begonnen op Paleis Het Loo en de kuipplanten en de Delfts blauwe tuinvazen zijn weer te zien. De 45 vazen, vorig jaar vervaardigd naar 17e-eeuws voorbeeld, zijn gevuld met exotische planten en vormen echte blikvangers in de barokke paleistuinen. In het tuinseizoen worden ook de tuintours en botanische tours weer aangeboden. Meer informatie via de website paleishetloo.nl/lente

De presentatie ‘Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen’ illustreert met filmbeelden het ingenieuze productieproces van de vazen. Ook wordt het verhaal verteld over de liefde van Koningin Mary voor Delfts blauw en de tuinen. ‘Blauw & Bont’ is te zien in de Oostvleugel van het paleis; de expositie is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur.