Stedendriehoek

Oproep rond oude fietsenfabriek

APELDOORN – In de afgelopen jaren heeft rijwielhistoricus Aad Streng uit Eindhoven onderzoek gedaan naar de historie van de rijwielfabrieken Sparta en Juncker uit Apeldoorn. Daar zijn inmiddels twee boeken over verschenen die hij gepresenteerd heeft bij CODA.

“Een paar maanden geleden ontdekte ik dat er nog een rijwielfabriek in Apeldoorn heeft bestaan onder de naam LBV (initialen van de initiatiefnemers Lorentz, Bos en Valkema). Daar doe ik nu onderzoek naar. Die fabriek is opgericht in 1921 en heeft op twee plaatsen in Apeldoorn haar vestigingen gehad. De fabriek was veel kleiner dan Sparta en Juncker, maar er zijn toch duizenden rijwielen gemaakt. Ze werden vanzelfsprekend vooral in en rond Apeldoorn verkocht.”

Verreweg het grootste aantal fietsen is voor de oorlog gemaakt, zegt Streng. “Nu ben ik op zoek naar meer informatie over dit bedrijf, naar de producten en mogelijk ook naar nazaten van de drie oprichters. Het zou prachtig zijn wanneer er nog een fiets van dat merk boven water komt. Intussen heb ik wel een balhoofdplaatje (merkplaatje voorop de fiets) gevonden (zie foto). Zo’n metalen plaatje gaat vaak net zo lang mee als de fiets, terwijl de teksten op het frame vaak zijn verdwenen. Mijn vraag is of mensen willen kijken of er ergens nog een fiets staat met dat plaatje erop. Met de eigenaar zou ik dan graag in contact komen om de fiets te bekijken en te fotograferen.”

Aad Streng is voor meer informatie te bereiken via telefoon 040-2441572 of e-mail a.streng@on.nl